Bogdan Aurescu: România va sprijini procesul de aderare la NATO al Georgiei

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat la 5 decembrie 2012, la Bruxelles, la reuniunea Comisiei NATO–Georgia (NGC), care a abordat modalităţile de susţinere în continuare a cooperării Alianţei cu Georgia, respectiv la întâlnirea statelor Aliate cu partenerii contributori la operaţia NATO din Afganistan – ISAF, ocazie cu care au fost discutate calendarul de retragere din Afganistan şi viitorul misiunii NATO în această ţară, după 2014, informează Ministerul de Externe.

În privinţa perspectivelor evoluţiei parteneriatului dintre Alianţă şi Georgia, Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul României pentru politica uşilor deschise a NATO, subliniind, totodată, existenţa unui acquis de cooperare substanţial între cele două părţi, în spiritul deciziilor adoptate de Aliaţi la Summit-ul de la Bucureşti, în 2008. În context, demnitarul român a evidenţiat faptul că Ambasada României la Tbilisi va asigura, începând din ianuarie 2013, poziţia de Ambasadă Punct de Contact NATO pentru Georgia (simultan cu continuarea mandatului de Ambasadă Punct de Contact NATO pentru Azerbaidjan, exercitat din 2009). În această calitate, România va sprijini procesul de aderare la NATO al Georgiei, precum şi nivelul de cunoaştere despre NATO al publicului georgian.

De asemenea, Bogdan Aurescu a salutat reconfirmarea angajamentelor noilor autorităţi georgiene pentru integrarea europeana şi euroatlantică, în calitate de priorităţi esenţiale ale noului guvern de la Tbilisi. Nu în ultimul rând, secretarul de stat a reiterat sprijinul puternic al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei în frontierele sale internaţional recunoscute.

Cu privire la Afganistan şi la etapa post-ISAF, secretarul de stat român a reiterat ataşamentul pentru îndeplinirea obiectivelor comune, evidenţiind că procesul de tranziţie avansează constant şi exprimând speranţa că evoluţiile din teatru, în cursul anului viitor, vor confirma ireversibilitatea acestui proces.

Sursa:  MAE
Foto:

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *