Lordul Davies: “Nu înţeleg de ce ar vrea Rusia să-şi întărească forţele în Transnistria”

Quentin Davies, cunoscut ca Baron Davies de Stamford, este membru al Camerei Lorzilor în grupul laburiştilor, Camera superioară a Parlamentului din Marea Britanie, şi a vizitat zilele trecute România ca preşedinte al grupului de prietenie româno-britanic din Legislativul de la Londra, oferind un interviu pentru Romania Libera.

Credeţi că cele două luni de criză politică de astă vară au îndepărtat România de valorile europene?

Q.D.: Nu vreau să mă amestec în politica internă din România, nu e treaba mea, respect democraţia românească şi deciziile care s-au luat aici, dar trebuie să dau un sfat de la un aliat care se bucură că această criză politică pare să se fi terminat prin decizia luată la sfârşitul lunii august, stabilitatea este foarte importantă. Urmărim din acest punct de vedere ceea ce se întâmplă în România. Sper, pe de altă parte, şi ştiu de la colegii români că stabilitatea este posibilă şi avem încredere că acest lucru se va întâmpla.

România şi Marea Britanie au un Parteneriat Strategic din 2003, care ar fi realizările şi lipsurile pe care le-aţi constatat până acum în desfăşurarea acestui parteneriat?

Q.D.: Parteneriatul Strategic dintre România şi Marea Britanie este foarte important, fiindcă am reuşit să lucrăm împreună în mai multe operaţiuni de menţinere a păcii, avem o cooperare bună în Afganistan. Sperăm să intensificăm această cooperare care este foarte bună şi în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

Vicepremierul rus, Dimitri Rogozin, care este şi însărcinatul special pentru Transnistria al preşedintelui Vladimir Putin, spunea nu demult că Rusia îşi va moderniza echipamentul militar din Transnistria. Regiune care se află la 200 de kilometri de graniţa cu NATO. Consideraţi că această declaraţie ar putea fi o ameninţare?

Q.D.:  Nu înţeleg prea bine politica de apărare a Rusiei în această perioadă, nu înţeleg exact care este politica domnului Putin şi nu înţeleg de ce ar vrea Rusia să-şi întărească forţele în Transnistria. Totuşi, avem o bună cooperare cu Rusia.

Citiți AICI interviul integral.

Sursa:  RomaniaLibera.ro
Foto:  http://www.parliament.uk

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *