Ministerul de Externe: Discutiile cu SUA arata ca planurile si calendarul pentru componentele de la Deveselu ale scutului anti-racheta “vor continua asa cum au fost convenite”

rachetaSUA sunt “ferm” angajate in realizarea scutului anti-racheta, iar “planurile si calendarul agreat pentru operationalizarea sitului Deveselu vor continua asa cum au fost convenite”, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe (MAE) care raspunde informatiilor dintr-un raport al unei agentii independente ce lucreaza pentru Congresul SUA, notează HotNews.ro.

Intr-un comunicat oficial, Ministerul de Externe arata ca MAE a avut in cursul zilei de sambata, 9 februarie, “o serie de contacte de clarificare” cu SUA, inclusiv o convorbire telefonica a secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica spatiala si de aparare.

Raportul realizat de Government Accountability Office (GOA) rezuma studii secrete ale Departamentului Apararii care pun la indoiala faptul ca sistemul de aparare antiracheta ce ar urma sa fie amplasat in Europa va putea sa protejeze SUA de rachetele iraniene.

“Din aceste contacte si discutii a rezultat cu claritate ca partea americana este ferm angajata, in continuare, in realizarea Abordarii Europene Adaptive Graduale (EPAA) de aparare anti-racheta, proiect care asigura deja protectia initiala a tarilor NATO si a trupelor americane dislocate in Europa. De asemenea, ca planurile si calendarul agreat pentru operationalizarea sitului Deveselu vor continua asa cum au fost convenite, ele nefiind contestate de briefingul Government Accountability Office pentru Congresul SUA. De altfel, conform precizarilor facute de partea americana, acest briefing nu este (inca) public si, oricum, nu exprima in mod necesar pozitia Congresului SUA”, se arata in comunicatul MAE.

Sursa: HotNews.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.