Misiunea NATO în Afganistan: continuitate și implicare

Deși mult mai bine reglementată cu ajutorul prevederilor internaționale, securitatea globală este încă afectată de conflicte și amenințări la adresa echilibrului actorilor statali. Pentru a face față acestor provocări, statele au ales să coopereze și să se implice în cadrul unor operațiuni cu acțiune locală, dar impact internațional. NATO s-a implicat în Afganistan, văzut ca o oază a traficului de arme de distrugere în masă, droguri, ființe umane și mediul propice pentru planificarea și inițierea actelor teroriste. Operațiunea ISAF (Forța pentru Asistență în Securitate Internațională) a fost considerată un real succes întrucât și-a îndeplinit obiectivul, acela de a stabiliza regiunea și a contribui la implementarea unui sistem funcțional de securitate. Desigur, stabilitatea și progresul afganilor, obținute cu ajutorul NATO sunt supuse provocărilor în continuare, având în vedere că mediul internațional, dinamic și incert a pus în pericol obiectivul Aliaților.

NATO și-a asumat rolul de a veghea asupra securității afgane până în 2014, atunci când autoritățile din acest stat vor fi suficient de pregătite încât să își asigure singure stabilitatea internă. Mai mult decât atât, scopul misiunii Aliaților este acela de a evita ca Afganistanul să se transforme din nou într-un teritoriu al ilegalității. De aceea, forțele din stat beneficiază încă din 2003 de sprijinul NATO pentru a-și dezvolta instituțiile și pentru a implementa politici și programe care să le ajute, în timp, să iasă de sub eticheta de „stat eșuat”. ISAF a rămas pe teritoriul afgan la cerința expresă a guvernului ales în mod democratic și reprezintă eforturile întregii comunități internaționale de a consolida un regim democratic, transparent.

Se așteaptă ca până în 2014, autoritățile afgane să fi preluat în totalitate responsabilitățile ISAF, dovedind că pot face față problemelor în materie de securitate. Unul dintre obiectivele stabilite în cadrul summit-ului de la Chicago făcea referire la misiunea NATO în Afganistan după 2014. Aliații nu vor abandona misiunea în totalitate, ci vor sprijini eforturile de dezvoltare ale autorităților statului. În iulie 2012 a avut loc conferința de la Tokio prin care s-a stabilit un set de măsuri ce trebuie luate în viitor pentru ca Afganistanul să nu cunoască un regres. Conform declarației ce a urmat acestei conferințe, Afganistanul încă se confruntă cu probleme precum[55]: democrație instabilă, lipsa unui stat de drept caracterizat de o bună guvernare și respectare a legilor, corupție la nivel înalt, încă extinsă la nivel național, nerespectarea drepturilor omului. Fără ca aceste probleme să fie soluționate, un stat democratic, sigur și propice dezvoltării populației, nu poate fi consolidat. De aceea, NATO, ca exponent al întregii comunități internaționale, încurajează Afganistanul să respecte prevederile constituționale, Constituția fiind ea în sine un act care dovedește progresul său către democrație. În cadrul summit-ului NATO de la Lisabona, din 2010, NATO și Afganistan au pus bazele unui parteneriat prin care NATO se angaja să susțină autoritățile afgane și după 2014 prin măsuri ca: eficientizarea și educarea forțelor armate, lupta împotriva corupției și inițierea unor programe de bună guvernare, dezvoltarea sectorului aviației civile pentru a fi compatibil cu standardele internaționale, implementarea unui sistem funcțional de internet pentru ca universitățile să aibă acces la tehnologie de ultimă oră, promovarea rolului NATO în Afganistan pe căi diplomatice [56].

Ambasadorul Simon Gass, reprezentantul civililor afgani a oferit la 19 septembrie 2012 ultima sa declarație de presă din această funcție, făcând un rezumat al obiectivelor atinse pe toată durata mandatului său. Acesta a pus accent pe faptul că, deși provocările au fost numeroase, NATO a reușit ca de fiecare dată, să nu piardă din vedere scopurile pe care și le-a stabilit și să își ducă misiunea la bun sfârșit. La ceas de bilanț, după un an și jumătate de misiune dedicată securitizării acestei zone, Gass vorbește despre consolidarea forțelor armate și polițienești, fără ca această să însemne că procesul de dezvoltare este încheiat. Tranziția către democrație este și aceasta un proces de durată, dar pași semnificativi s-au făcut și în acest sector, mai ales având în vedere că Afganistan, dar și ISAF au beneficiat de susținerea întregii comunități internaționale. Cincizeci de state au contribuit la dezvoltarea acesteia, douăzeci și două s-au alăturat acțiunilor inițiate și conduse de NATO, ceea ce a accelerat forța de lucru a Aliaților, având un impact pozitiv asupra statului [57].

Fără contribuția comunității internaționale, Afganistanul nu ar fi evoluat, reprezentând în continuare un pericol pentru statele din regiune, dar și pentru securitatea globală. Deși, încă aflat într-un top al statelor eșuate, Afganistan evoluează de la an la an, iar guvernul democratic nou instaurat arată că este orientat către progres și raliere la normele internaționale. Riscurile și amenințările pot destabiliza aceste eforturi, însă NATO rămâne în continuare un pilon de încredere în acea zonă. Pentru a se asigura că măsurile implementate sunt de bun augur și conduc la consecințele dorite.

[55] Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei, „Declarația ce a urmat Conferinței de la Tokio”, 8 iulie 2012, http://www.mofa.go.jp/region/middle_e/afghanistan/tokyo_conference_2012/tokyo_declaration_en1.html; [56] Relația dintre NATO și Afganistan: http://www.nato.int/cps/en/SID-E9A28617-F4D3FDEB/natolive/topics_8189.htm?; [57] Transcriptul declarației de presă a lui Simon Gass: http://www.nato.int/cps/en/SID-C72DD683-66EC1D99/natolive/opinions_90094.htm;

[56] Relația dintre NATO și Afganistan: http://www.nato.int/cps/en/SID-E9A28617-F4D3FDEB/natolive/topics_8189.htm?; [57] Transcriptul declarației de presă a lui Simon Gass: http://www.nato.int/cps/en/SID-C72DD683-66EC1D99/natolive/opinions_90094.htm;

[57] Transcriptul declarației de presă a lui Simon Gass: http://www.nato.int/cps/en/SID-C72DD683-66EC1D99/natolive/opinions_90094.htm;

 

Sursa: Center for European Policy Evaluation, Monalisa GIUGLEA
Foto:  nato.int

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.