Secretarul general al NATO: NU POTI FI IN SIGURANTA DACA ESTI FALIT. Prosperitatea se bazeaza pe securitate. Raportul NATO 2012

Anders_Fogh_RasmussenAnders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, prezintă raportul său anual ce vizează o imagine de ansamblu a realizărilor Alianței și a inițiativelor din 2012, precum și provocările cu care se confruntă aceasta.

Urmariti aici transmisia LIVE, începand cu ora 12:00, ora României.

LIVE TEXT Cele mai importante declarații:

-Bineinteles, guvernele trebuie sa isi reduca deficitele si saracia, o politica fiscala sigura este si o politica de securitate sigura, nu poti fi in siguranta daca esti falit

prosperitatea noastra se bazeaza pe securitate, trebuie sa investim pentru a ne mentine societatea sigura

amenintarile asupra securitatii nu vor disparea in timp ce noi incercam sa reparam economia

– avem oportunitate ca toti aliatii sa lucreze impreuna, iar pentru aliatii europeani sa faca mai mult sa inchida lacunele

-este adevarat, este un pret de platit pentru securitate dar costul insecuritatii este inacceptabil, iar ca Alianta, trebuie sa recunoastem asta.

Sesiunea de intrebari:

– Despre Siria, privind armele chimice:

Nu avem informatii noi privind armele chimice

– Despre scutul antiracheta si Rusia:

Ma astept la vesti bune in 2013 (…). Sper ca vom vedea progrese in ce priveste scutul antiracheta. Invitatia noastra pentru Rusia de a coopera pe tema scutul antiracheta se mentine. Este in interesul nostru sa cooperam pentru binele oamenilor din Rusia si a celor din Alianta.

Despre implicatiile economice pentru NATO:

– Planificarea noastra se refera la faptul ca avem capacitatea de a ne adresa provocarilor actuale ale securitatii, Vom lua in considerarea scaderea bugetului pentru aparare si am actionat demersuri, am lansat conceptul de ”smart defenese”, acela de a ne folosi mai eficient resursele. Singurul mod  prin care putem asigura necesarul militar, va fi prin cresterea cooperarii multinationale. Prin eforturi colective vom fi capabili sa umplem golurile.  (…) Trebuie sa cheltuim intr-un mod mai inteligent, iar in raportul de acest an, am introdus mesajul ca trebuie de asemenea, suficiente investitii in capacitatea militara: este o limita minima privind cat putem investi si sa fim totusi eficienti.

– Despre Pakistan și faptul ca a anuntat ca va elibera toti detinutii talibani.

NATO nu intervine in astfel de decizii nationale.

-Care sunt intentiile dvs in acest an privind Kosovo?

Pentru moment, trupele K4 de mentinere a pacii raman la nivelul aproximativ 5000. Datorita volatilitatii din partea de nord, am amanat reducerea prezentei noastre in Kosovo. Vom mentine numarul trupelor pentru a asigura siguranta si libertatea de miscare.

-despre capaciatatea aliatilor din Vest. Care este acea limita de jos privind cheltuielile pentru parteneri? Exista cineva sub acea limita sau chiar sub ea

-Toti partenerii si-au aratat interesul de a sprijini desfasurarea unor operatiuni internationale. Chiar si natiunile care au taiat mult din bugetul de aparare au un anagajament puternic de ramane implicate in  operatiuni militare.

Chiar daca parteneri europeni au decis sa sprijine Franta , SUA si Canada s-au alaturat Frantei si evidentiaza puterea. Aliatii individuali sunt cspabili sa coopereze si sa actioneze impreuna datorita cadrului in care ne aflam si personalul poate lucra impreuna pentru ca ne cunoastem.

Alianta chiar daca nu are un rol direct, indirect poate face ca aceste operatiuni sa fie de succes pentru ca partenerii sunt obisnuiti sa lucreze impreuna. Aliatii europeni inca au nevoie de cei din Vest pentru a umple golurile privind capacitati militare estentiale precum servicii de informatii, supraveghere si  recunoastere.

RAPORTUL INTEGRAL, disponibil aici.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.