Oficial SUA: Finantarea pentru operationalizarea Bazei Deveselu a fost deja asigurata

romania-deveselu-detristuSecretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu s-a intalnit, miercuri, cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat SUA pentru aparare, oficialul american afirmand ca la nivelul Congresului a fost asigurata deja finantarea pentru operationalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015, potrivit HotNews.ro.

“Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut astazi, 1 mai 2013, o intrevedere cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica de aparare si spatiala, cu ocazia prezentei sale la Bucuresti pentru participarea la a 9-a Conferinta internationala privind apararea antiracheta (Bucuresti, 30 aprilie-3 mai 2013).

Cei doi oficiali au discutat despre ultimele evolutii legate de dezvoltarea proiectului romano-american privind participarea Romaniei la Abordarea Adaptiva in Etape privind Apararea impotriva Rachetelor Balistice in Europa (European Phased Adaptive Approach EPAA), precum si despre evolutiile la nivel NATO, respectiv in dialogul cu Federatia Rusa pe acest subiect”, informeaza MAE intr-un comunicat citat de Mediafax.

Frank Rose a reconfirmat faptul ca angajamentul SUA pentru fazele 1, 2 (care implica Romania, prin Baza Deveselu) si 3 ale EPAA ramane extrem de ferm si a adresat multumirile sale omologului roman pentru aplicarea fara intarzieri, in calendarul stabilit impreuna, a Acordului dintre Romania si Statele Unite privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice in Romania, semnat in septembrie 2011. De asemenea, potrivit MAE, oficialul SUA a reiterat faptul ca la nivelul Congresului american a fost asigurata deja toata finantarea necesara pentru operationalizarea Bazei Deveselu, la orizontul anului 2015.

Cei doi oficiali au discutat si despre momentul inceperii lucrarilor de constructie in cadrul Bazei, in acest an. “De asemenea, au evaluat extrem de pozitiv eforturile facute deja pentru pregatirea inceperii acestor lucrari, precum si pentru negocierea si finalizarea ultimelor Aranjamente de Implementare a Acordului din 2011”, precizeaza MAE.

Surse: MAE.ro, HotNews.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *