Presa bulgară: Scutul de la Deveselu va proteja şi Bulgaria

Elementele din scutul antirachetă american care vor fi amplasate în România vor proteja şi Bulgaria, afirmă expertul militar Plamen Vasilev, într-un editorial publicat miercuri de cotidianul sofiot 24 Ceasa, citat de Agerpres.ro.

Se consideră că obiectivul principal al scutului este protecţia împotriva rachetelor iraniene balistice care în prezent au o rază de acţiune de 2.000-2.200 kilometri, dar care, după 2014, vor putea atinge orice ţintă în Europa, iar, după 2020, şi din SUA.

romania-deveselu-detristu“Este logic să ne întrebăm care sunt eventualele avantaje şi ameninţări pentru Bulgaria în urma amplasării scutului antirachetă în România. Avantajul este că scutul antirachetă protejează şi Bulgaria. Riscul este că, dacă o rachetă balistică nu va fi distrusă în prima fază a zborului ei, acest lucru s-ar putea să se întâmple în spaţiul aerian al Bulgariei. Totuşi, chiar dacă s-ar impune distrugerea unei rachete cu focos nuclear, este puţin probabil ca aceasta să ducă la o explozie nucleară. În plus, în prezent, Iranul nu deţine rachete cu focoase nucleare”, se mai afirmă în editorialul publicat de 24 Ceasa.

Baza de la Deveselu va începe să funcţioneze în 2015, când  vor fi amplasate rachete antibalistice SM-3 Block IA/B cu raza de acţiune de 700 kilometri, scrie ziarul bulgar.

Sursa: Agerpres.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *