Primul CEO al Agenţiei Europene de Apărare: Care este adevărata ameninţare a Europei în viitorul apropiat

Nick WitneyÎntr-o lume în care puterea militară rămâne o parte indispensabilă a securităţii, Uniunea Europeană întâmpină serioase probleme în a concretiza planurile unei componente de apărare comune. Nick Witney, primul CEO al Agenţiei Europene de Apărare, delegat în 2004 de către Javier Solana pentru a crea un concept de securitate comună la nivel european,a oferit în premieră pentru Adevărul o perspectivă clară şi obiectivă asupra provocărilor.

Întrebat care este viziunea realistă despre sistemul integrat de securitate la nivelul Uniunii Europene şi cum se prezintă viitorul în cazul în care se continuă în aceeşi direcţie, Witney a raspuns:

“Cred că adevărata ameninţare a Europei în viitorul apropiat nu este un atac armat sau o invazie, dar mai degrabă o pierdere progresivă a puterii şi influenţei, şi astfel a capacităţii de a modela lumea secolului XXI în funcţie de interesele şi valorile noastre. Trebuie să înţelegem că forţele armate eficiente nu sunt doar pentru a duce bătălii: ele sunt de asemenea instrumente politice.”

Citeste mai multe aici.

Sursa: Adevarul.ro
Foto; www.nato.int

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.