SUA renunţă la o parte esenţială a scutului său antirachetă. Componenta din România rămâne neschimbată

Administraţia americană a anunţat vineri că va renunţa la o parte esenţială a sistemului său de apărare antirachetă din Europa – un tip de interceptor puternic contestat de Rusia, invocând probleme de dezvoltare şi lipsa de bani, informează sâmbătă Associated Press, potrivit Realitatea.net.

missileMinistrul american al apărării, Chuck Hagel, a anunţat decizia SUA ca parte a unei restructurări globale a planurilor sale de apărare antirachetă care vizează contracararea rachetelor din Coreea de Nord şi Iran. El nu a făcut însă nicio referire la obiecţiile Rusiei cu privire la planurile sale europene în anunţul său, menţionând doar că etapele scutului antirachetă din Europa vor merge mai departe şi că angajamentul american de apărare antirachetă de pe bătrânul continent ‘rămâne ferm’, notează sursa.

Contribuţia SUA la apărarea statelor NATO din Europa nu va fi afectată, anunţat ambasadei SUA la Bucureşti, care precizează că implementarea bazei din România în cadrul Fazei 2 a EPAA rămâne în acelaşi calendar şi în acelaşi buget.

Vineri, Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională în Departamentul de Stat american, i-a telefonat secretarului de stat român pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, pentru a-l informa asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de apărare antirachetă al SUA (Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA), potrivit unui comunicat al MAE.

Oficialul american a arătat că Administraţia SUA a decis să ajusteze EPAA prin renunţarea la faza a 4-a a acesteia, care presupunea în principal introducerea în uz a unui nou tip de rachete interceptoare. În acelaşi timp, partea americană va dezvolta o serie de măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA, se precizează în comunicat.

Ce spun MAE şi MApN:

MAE si MApN informează asupra faptului că, în urma contactelor avute în cursul zilei de ieri cu partea americană, prealabile anunţului secretarului apărării american privind noi măsuri de apărare a teritoriului SUA împotriva atacurilor potenţiale cu rachete balistice, au rezultat cu claritate următoarele:

Proiectul sistemului de apărare antirachetă al SUA care va fi instalat în România în faza a 2-a a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa (EPAA) la Baza Deveselu nu este în niciun fel afectat.

Acesta se va derula în continuare în calendarul convenit cu partea americană, urmând a deveni operaţional la orizontul anului 2015, astfel cum a fost stabilit iniţial.

Tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a (la care partea americană se referă în anunţul secretarului apărării – Standard Missile 3 IIB) nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu, unde va fi amplasat tipul de interceptor Standard Missile 3 IB.

În concluzie, MAE şi MApN subliniază că proiectul sistemului de apărare antirachetă care se desfăşoară în Romania (şi care reprezintă faza a 2-a a EPAA) va fi operaţionalizat fără întârzieri conform calendarului convenit cu partea americană, existând finanţarea necesară a SUA pentru acesta, iar decizia anunţată ieri de secretarul apărării nu are niciun efect negativ asupra acestui proces.

Ce spune Ambasada SUA:

Contribuţia SUA la apărarea statelor NATO din Europa nu va fi afectată, anunţat ambasadei SUA la Bucureşti, care precizează că implementarea bazei din România în cadrul Fazei 2 a EPAA rămâne în acelaşi calendar şi în acelaşi buget, potrivit Jurnalul.ro.

“Angajarea noastră în fazele 1-3 include dezvoltarea amplasărilor de apărare antirachetă în România în orizontul de timp 2015, ca parte a Fazei 2, şi în Polonia în orizontul de timp 2018, ca parte a Fazei 3. Ambele aceste dezvoltări rămân în calendar şi în buget, în ambele ţări lucrându-se pentru implementarea acestora. în fapt, construcţia bazei din România este programată să înceapă în acest an şi, de asemenea, vom începe în acest an achiziţiile de echipament pentru baza din Polonia, în cadrul Fazei 3” , se arată în comunicat.

 

Surse: MAE.romapn.gov.ro, Realitatea.net, Jurnalul.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.