Statul-Major al UE: Reducerile la bugetul apărării ar putea fi dezastruoase

TON VAN OSCH„Reducerile la bugetul apărării ar putea fi dezastruoase în protejarea prosperității și securității noastre. Deja am depășit limita acceptabilă“, a spus pe 26 februarie, în cadrul unei dezbateri a subcomisiei pentru securitate și apărare de la Parlamentul European, generalul-locotenent Ton van Osch, directorul general al Statului-Major al Uniunii Europene, potrivit informatiile publicate pe site-ul Parlamentului European.

Eurodeputații și-au manifestat îngrijorările legate de buget, amenințarea suveranității și duplicarea posibilă a activităților NATO.

Generalul-locotenent Van Osch a cerut o abordare cuprinzătoare a resurselor și o sincronizare mai bună, pentru crearea  unui „braț militar“ al Europei.

„Vreți să spuneți o armată europeană? Cât va costa aceasta?“ a întrebat eurodeputatul polonez Janusz Zemke de la Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European. Van Osch a răspuns că nu dorește o armată comună „utopică“ și nici un buget comun european pentru apărare, ci capacități suficiente pentru operațiunile UE.

Dumnealui a mai spus că vor fi necesare investiții în industria apărării pentru protejarea prosperității și securității.

„Există o coordonare cu NATO?“, a întrebat eurodeputatul german Michael Gahler de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat). Domnul Van Osch a răspuns că se menține o cooperare strânsă cu NATO și a arătat că aceasta nu reprezintă o amenințare la adresa suveranității statelor UE. „Avem nevoie nu numai de libertatea de a decide, ci și de posibilitatea de a acționa. Uneori este necesar să lucrăm cu ceilalți pentru a obține capabilitățile“, a mai spus generalul-locotenent.

Înregistrarea video a dezbaterii, disponibila AICI.

Sursa: europarl.europa.eu
Foto: www.123people.ca

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.