Securitatea Europei, sub semnul intrebarii. SUA ar putea renunta la NATO

Statele Unite s-ar putea retrage din Alianta Nord-Atlantica (NATO), avertizeaza Robert Gates, secretarul american al Apararii, intr-un discurs fara precedent rostit vineri, la Bruxelles, potrivit ziare.com.

“Daca tendintele actuale ale declinului capacitatilor de aparare europene vor continua, daca acestea nu sunt oprite si inversate, viitorii lideri politici ai SUA – cei care nu s-au format in timpul Razboiului Rece, ca mine – ar putea considera ca investitia Americii in NATO nu mai merita efortul”, a avertizat Robert Gates, vineri, la Bruxelles, citat de The Guardian. Detalii pe euobserver.com.

Fostul sef al CIA, in clipa de fata secretar al Apararii Statelor Unite, a declarat ca NATO ar putea deveni “irelevanta, din punct de vedere militar”, daca aliatii nu vor lua masuri, acuzand in acelasi timp Europa ca face un simplu act de prezenta, in ceea ce priveste securitatea mondiala, fara a se implica cu adevarat, dovedind un slab angajament.

In aceste conditii, spune Gates, exasperati de lipsa de vointa politica si de slaba implicare europeana, noul val de politicieni americani ar putea renunta la NATO.

In fata unei sali pline de inalti demnitari europeni, Gates a declarat ca alianta vorbeste acum pe doua voci; pe de o parte sunt cei gata sa porneasca la razboi, iar de cealalta parte sunt cei interesati mai mult sa “vorbeasca” si sa pastreze pacea.

Washingtonul vrea sa vada mai mult angajament din partea Europei, iar lipsa acestuia ar putea insemna moartea Aliantei Nord-Atlantice, a fost mesajul transmis de Gates, care s-a plans de reducerile bugetelor militare europene, ineficienta si planificari defectuoase.

Studiul de caz: Libia

“Cea mai puternica alianta militara din istorie s-a angajat de numai 11 saptamani intr-o operatiune impotriva unui regim slab inarmat, intr-o tara cu populatia dispersata. Cu toate acestea, multi aliati raman deja fara munitie si cer Statelor Unite, inca o data, sa faca diferenta”, a tunat Gates, in fata publicului inmarmurit de critica fara precedent a sefului de la Pentagon.

Secretarul american al Apararii a subliniat faptul ca operatiunile din Libia, conduse de Franta si Anglia, sunt periclitate de lipsa armamentului si munitiilor, la scurt timp de la declansarea ostilitatilor, impotriva unui inamic slab inarmat.

In aceste conditii, Statele Unite sunt nevoite sa vina in ajutorul europenilor, pe propriul lor teritoriu, pentru a apara interese europene. Ramane de vazut pana cand vor accepta politicienii de laWashington aceasta situatie, daca lucrurile nu se vor schimba, suna avertismentul lui Gates.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *