Sedinta de politica monetara a BCE. Spania asteapta reducerea costurilor de imprumut

Banca Centrală Europeană este aşteptată să intervină astăzi când are programată şedinţa de politică monetară în special pentru a salva Spania ale cărei costuri de împrumut sunt la cote istorice. Decizia BCE de astăzi este considerată decisivă pentru două state din zona euro, economii importante în Eurozonă aflate în mare dificultate: Spania şi Italia, notează cotidianul Adevărul în ediţia electronică.

Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi se află sub presiunea intensă a investitorilor, a unor lideri europeni şi chiar a Statelor Unite. Toţi se aşteaptă ca el să acţioneze în conformitate cu recenta declaraţie a sa potrivit căreia „va face orice e nevoie pentru salvarea euro”, notează Financial Times care apreciază că acesta este „cel mai mare test” şi pentru Draghi din cele nouă luni ale mandatului său la şefia BCE.

Marea dilemă a Europei în această problemă este, notează Reuters, prea puţină acţiune acum va genera probleme mai mari mai târziu. Cu alte cuvinte dacă nu vor scădea costurile de împrumut pentru Spania şi Italia forţîndu-le să ceară ajutor, cele 500 de miliarde de euro – capacitatea de împrumut a fondului de salvare, aşa numitul Mecansim pentru Stabilitate Europeană (MES) ar avea nevoie de fonduri suplimentare.

Citeşte şi BCE pregăteşte un mecanism prentru achiziţii de obligaţiuni

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  fakti.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *