Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a convocat o reuniune extraordinară a ambasadorilor țărilor UE pe fondul amenințării nucleare nord-coreene

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate , Federica Mogherini, a convocat o întâlnire extraordinară a ambasadorilor pe data de 14 august, luni, în formatul Comitetului politic și de securitate, pentru a discuta despre criza diplomatică care înconjoară arsenalul nuclear al Coreei de Nord, a anunțat Serviciul European de Acțiune Externă

Foto: Facebook/Federica Mogherini

”În urma discuțiilor purtate la Manila, în marja Forumului Regional ASEAN, cu ministrul coreean de Externe, Kang Kyung-wa, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, Ministrul Julie Bishop și miniștrii de externe din țările ASEAN, Înaltul Reprezentant și Vicepreședintele Federica Mogherini au decis să convină luni, 14 august, o reuniune extraordinară a Comitetului politic și de securitate pentru a discuta posibilele măsuri posibile privind situația din cadrul Republicii Democrate Populare Coreea”, arată comunicatul citat.

Tensiunile au escaladat în Peninsula Coreea după ce Phenianul a amenințat Washingtonul cu lansarea unui atac cu rachete împotriva insulei Guam, ca reacție la declarația de marți a președintelui Donald Trump că dacă Phenianul continuă să amenințe SUA, el se va confrunta cu ”foc și furie cum n-a mai văzut lumea” până acum, o declarație-răspuns la testarea reușită a mai multor rachete intercontinentale, unele dintre acestea fiind capabile să ajungă în partea continentală a SUA, potrivit regimului de la Phenian.

Guam, o insulă din Pacific, găzduiește baza strategică Anderson a forțelor aeriene americane, peste 600 de militari americani și o populație de 162.000 de persoane.

De altfel, declarațiile începute de Donald Trump marți au continuat și în zilele următoare. Liderul american a avertizat miercuri că arsenalul nuclear american este ”mai puternic ca niciodată”.

Joi, Trump a transmis că poporul american și aliații SUA sunt în siguranță însă a avertizat din nou: ”Coreea de Nord mai bine și-ar reveni sau vor avea probleme cum puține națiuni au avut vreodată în lumea asta“. Vineri, președintele SUA a precizat că Statele Unite au toate soluțiile militare „pregătite de utilizare”.

Aceste declarații nu au fost văzute în sens pozitiv de către cancelarul german, Angela Merkel, care a declarat că se opune unei soluții militare în Coreea de Nord și a criticat escaladarea verbală dintre Donald Trump și regimul de la Phenian.

Pe de altă parte, șeful diplomației ruse a anunțat că Moscova și Beijing au pregătit un moratoriu pentru dezamorsarea crizei din Peninsula Coreea.

Reuniunea extraordinară de la nivelul UE va avea loc și în contextul în care Uniunea Europeană a extins sancțiunile la adresa Coreii de Nord, punând astfel în aplicare o parte dintre sancțiunile prevăzute în Rezoluția 2371 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată la finalul săptămânii trecute în semn de răspuns pentru recentele teste balistice ale regimului de la Phenian.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.