Şeful Băncii Austriei avertizează: Austeritatea a condus în anii ’30 la nazism

Concentrarea pe austeritate în anii ’30 a condus la şomaj şi prăbuşirea democraţiei, iar în final la nazism, a declarat guvernatorul Băncii Austriei, Ewald Nowotny, avertizând asupra pericolelor cu care se confruntă Europa în prezent, potrivit Mediafax.

“Concentrarea excluxiv pe austeritate în anii ’30 a condus la şomaj în masă, o prăbuşire a sistemelor democratice, iar în final la catastrofa nazismului“, a spus Nowotny.

Comentariul, neobişnuit pentru un şef de bancă centrală, mai ales pentru cea din Austria, unde nazismul rămâne încă un subiect tabu, scoate în evidenţă pericolul în care se află Europa în prezent, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

Austeritatea severă impusă Germaniei după Primul Război Mondial de învingători a condus la şomaj masiv şi a distrus democraţia, deschizând drumul fascismului şi declanşării celui de-Al Doilea Război Mondial.

Imediat după Primul Război Mondial, economiştii au avertizat că şomajul ridicat şi suferinţa economică asigură situaţia perfectă pentru dezvoltarea extremismului. În 1919, economistul britanic John Maynard Keynes a avertizat că nu trebuie impuse Germaniei reparaţii de război prea ridicate.

Pentru Germania au urmat, conform prognozei lui Keynes, plata de reparaţii, hiperinflaţie, depresiune economică şi Adolf Hitler, care a promis populaţiei “Arbeit und Brot” (muncă şi pâine).

Cu şomajul în creştere în Spania şi alte state din zona euro, într-o recesiune mai severă decât se anticipa, ar putea deveni presantă problema evitării unei creşteri a extremismului, alimentat de problemele sociale şi economice, notează Wall Street Journal, potrivit sursei citate.

Foto: contemporarycondition.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *