Șeful diplomației germane, apel pentru sprijinirea cetățenilor turci cu o viziune democratică: Cred că mulți din Turcia se bazează pe Europa

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a precizat că Berlinul și restul Europei ar trebui să sprijine majoritateea turcă cu “viziune democratică” care nu este de partea președintelui Recep Tayyip Erdogan, reprezentând astfel o consolidare a poziției ferme, cel puțin la nivel declarativ, din partea Germaniei față de conducerea de la Ankara, informează Reuters.

Afirmațiile sale, susținute în cadrul unui eveniment de campanie al Partidului Social Democrat (SPD) din Germania, vin în urma deteriorării considerabile a relațiile cu Turcia, stat membru NATO, după ce Erdogan a făcut apel la comunitatea turcă din Germania să boicoteze principalele partide politice în cadrul alegerilor care vor avea loc la 24 septembrie și să nu voteze cu acestea.

“Mai mult de jumătate din țară are o viziune democratică. Aceasta nu îl sprijină ( n.r. pe Recep Tayyip Erdogan)”, a spus Gabriel în cadrul întâlnirii organizate în regiunea vestică Saarland, potrivit ministerului german de Externe.

Cred că mulți în Turcia se bazează pe Europa și Germania când vine vorba de sprijinirea democrației turce și nu se uită fără speranță“, a completat șeful diplomației germane după ce Erdogan i-a spus acestuia “să își cunoască locul”, descriind principalele partide germane ca fiind “inamicii” Ankarei.

Disputa dintre Berlin și Ankara a început după ce Germania a refuzat să îi extrădeze pe solicitanții de azil despre care Turcia afirmă că sunt implicați în puciul eșuat de anul trecut, iar guvernul turc a refuzat să le permită parlamentarilor germani să-i viziteze pe militarii lor staționați la două baze aeriene de pe teritoriul statului turc.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *