Șeful diplomației române, întrevedere cu Alexander Vershbow. România solicită o prezență robustă a forțelor NATO pe flancul estic

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a avut luni, 25 aprilie 2016, la sediul MAE, o întâlnire cu Secretarul general adjunct al NATO, potrivit unui comunicat de presă al MAE, remis CaleaEuropeana.ro.

În cadrul întâlnirii cei doi oficiali au schimbat opinii cu privire la perspectivele Summit-ului NATO de la Varșovia ce se va desfășura între 8-9 iulie 2016.

FOTO: Ministerul Afacerilor Externe

FOTO: Ministerul Afacerilor Externe

În contextul provocărilor actuale de securitate, şeful diplomaţiei române a pledat pentru o prezenţă rotaţională robustă a forţelor Aliate pe flancul estic, atât în nord, cât şi în sud, în paralel cu substanţierea eforturilor Aliate pentru asistenţă şi consolidarea capacităţilor de apărare ale statelor partenere din zona Mării Negre.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat că, pentru România, consolidarea relaţiei transatlantice şi a parteneriatului strategic NATO-UE rămân obiective esenţiale în procesul de adaptare pe termen lung a Alianţei Nord-Atlantice. 

Şeful diplomaţiei române a mai abordat cu Secretarul general adjunct al NATO tema apărării antirachetă, reiterând susţinerea ţării noastre pentru declararea capabilităţii operaţionale iniţiale a sistemului antirachetă al NATO la Summit-ul de la Varşovia.

Citiți și România găzduiește luni și marți o importantă reuniune pentru pregătirea agendei Summitului NATO

Ambasadorul Alexander Vershbow se va afla în România în perioada 24-26 aprilie, pentru a participa la Reuniunea directorilor politici din ministerele apărării din țările membre ale Alianței Nord-Atlantice, informează și MApN.

Conform unui comunicat al Alianței Nord Atlantice, oficialul NATO va avea întrevederi și cu președintele României, Klaus Iohannis și ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

În a doua zi a vizitei sale, Vershbow va susține o alocuțiune la Biblioteca Națională din București în cadrul unei conferințe co-organizate de Ministerul Apărării, Universitatea din București și Ministerului Culturii.

Oficialul NATO a mai fost prezent la București în noiembrie anul trecut, atunci când a luat parte la Summitul Șefilor de Stat din Europa Centrală și de Est, prilej cu care România a solicitat împreună cu statele din regiune o prezență sporită a trupelor aliate pe flancul de est. Nu în ultimul rând, România și-a propus să sporească interesul Alianței pentru zona de securitate a Mării Negre, în proiectul gândit de MApN existând și posibilitatea înființării unei flote NATO la Marea Neagră.

 

.

 

3 Responses to Șeful diplomației române, întrevedere cu Alexander Vershbow. România solicită o prezență robustă a forțelor NATO pe flancul estic

  1. Pingback: VIDEO Mihnea Motoc, întâlnire cu adjunctul secretarului general NATO: Am pus accentul pe identificarea acelor modalități concrete de asigurare a prezenței aliate avansate pe teritoriul național și în zona Mării Negre | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: VIDEO Mihnea Motoc, întâlnire cu adjunctul secretarului general NATO: Am pus accentul pe identificarea unor modalități concrete de asigurare a prezenței aliate în România și în zona Mării Negre | caleaeuropeana.ro

  3. Pingback: Baza de la Deveselu trece sub comanda NATO. La Marea Neagră va fi creată o flotă multinațională: Rusia și ISIS, principalele amenințări | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.