Şeful Institutului pentru Finanţe Internaţionale: Ieşirea Greciei din zona euro ar fi undeva între catastrofă şi Armaghedon

Daunele provocate Europei de o ieşire a Greciei din zona euro ar fi “undeva între catastrofă şi Armaghedon”, a declarat Charles Dallara, şeful Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IFI), care a reprezentat investitorii privaţi în negocierile de restructurare a datoriilor elene potrivit Mediafax.

Dallara, care a petrecut mai multe luni la Atena pentru negocierea schimbului de obligaţiuni între statul elen şi investitorii privaţi, a spus că există dovezi că tot mai mulţi oameni îşi transferă banii din Grecia.

“A avut loc o creştere a retragerii depozitelor din Grecia”, a arătat Dallara, adăugând că situaţia poate fi stabilizată dacă va fi învestit un nou guvern, care să reafirme intenţia de a rămâne în zona euro.

Politicienii au început să vorbească deschis despre riscul ca Grecia, aflată în al cincilea an de recesiune, să iasă din zona euro.

Dallara a apreciat că o astfel de ieşire ar avea un cost atât de mare încât Europa trebuie să găsească o soluţie acceptabilă de rezolvare a problemelor.

“Cred că ieşirea Greciei este posibilă, dar nu aş numi-o inevitabilă şi nu aş numi-o nici probabilă, întrucât costurile pentru Grecia, Europa şi întreaga economie mondială ar fi imense”, a avertizat Dallara.

El a adăugat că presiunile asupra Spaniei, Portugaliei, chiar şi asupra Italiei şi Irlandei ar fi uriaşe, iar necesitatea ca Europa să intervină cu un sprijin mai larg pentru sistemele bancare ar fi substanţială.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  comesantommaso.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *