Şeful RBS: Rezolvarea crizei din Europa va mai dura ani buni; recapitalizarea băncilor ar putea fi o pierdere de timp

Directorul general al Royal Bank of Scotland, Stephen Hester, crede că găsirea unei soluţii pentru criza din Europa ar mai putea dura ani buni, iar economiile din sudul zonei euro trebuie să se reformeze şi să-şi recâştige competitivitatea.

“În discuţie este capacitatea unor state din Europa, în special din Sud, să devină mai competitive. Între timp, vorbim despre diverse petice pentru a câştiga timp, până când efectele reformelor se vor face simţite”, a declarat Hester la Hong Kong, într-un interviu acordat Bloomberg Television preluat de Mediafax.

Liderii statelor G20, cele mai mari economii ale lumii, au cerut Europei, la summit-ul de luni şi marţi din Mexic, să se mobilizeze pentru a depăşi criza şi a preveni noi efecte negative în economia mondială.

Acţiunile grupului bancar britanic RBS, controlat de stat, s-au prăbuşit cu 37% în ultimul an, turbulenţele provocate de criza euro dovedindu-se mai puternice decât măsurile implementate de Hester pentru reducerea datoriilor, scăderea cheltuielilor inclusiv prin concedieri şi relaxarea profilului de risc al instituţiei prin vânzări de active.

Hester a preluat conducerea RBS în noiembrie 2008, după ce banca a fost salvată de la colaps prin intervenţia guvernului britanic, devenit astfel acţionar majoritar. El consideră că statul nu ar trebui să vândă acum acţiunile pe care le deţine la bancă, deoarece momentul este inoportun şi preţul la bursă este foarte scăzut.

“Vor să vândă. Trebuie să aştepte până când va trece criza, până când economiile vor începe din nou să crească”, a afirmat el.

Hester consideră că recapitalizarea băncilor din sudul zonei euro s-ar putea dovedi o falsă soluţie.

Dacă ţara nu este pe drumul cel bun, recapitalizarea băncilor este, indiferent de sumă, o pierdere de timp”, mai spune şeful RBS.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  thestrachonteur.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *