Seminţe ale sferei publice europene?

dan luca

Dan Luca

Foarte interesantă recenta declaraţie a Preşedintelui ALDE (Alianţa Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa), Sir Graham Watson: ″Statul de membru direct al ALDE va accelera tranziţia de la naţional la supranaţional″. Asta înseamnă că acum, cel puţin la nivelul liberalilor europeni, un cetăţean european poate să adere direct la partidul european. Până în prezent o persoană fizică putea să fie doar membru al unui partid naţional, care făcea parte, la rândul său, din partidul european.

Desigur există multe întrebări la care se aşteaptă răspunsuri practice, printre care dacă un individ este compatibil pentru a face parte dintr-un partid naţional şi în acelaşi timp dintr-un partid european? Care sunt obligaţiile şi drepturile pentru cei care sunt în partidul european? Şi foarte important, care este viitoarea relaţie dintre partidul naţional şi cel european?

Şi la nivelul PES (Partidului Socialiştilor Europeni) precedentul preşedinte Poul Nyrup Rasmussen introducea noţiunea ″PES Activists″, un hibrid clar al unei posibilităţi de a activa direct ca individ pe structura comunitară.

Este foarte interesantă această dezbatere acum la început de ciclu electoral european. Congresele partidelor politice europene din acest an (Budapesta – iunie – PES, Madrid – octombrie – PPE, etc) vor da probabil un prim semnal despre ce se doreşte pe palierul federalismului din punct de vedere al partidelor europene.

În calitate de Director al Institului EurActiv din Bruxelles, am provocat partidele politice europene, dar şi fundaţiile lor politice, la o dezbatere pe tema mecanismelor propuse de partidele politice europene pentru o mai bună conexiune cu cetăţenii. Iar desigur, tema alegerilor primare din 2019 va avea un loc de cinste în interacţia din 28 mai 2015 de la Bruxelles.

Dan LUCA este în prezent Directorul Institutului EurActiv din Bruxelles. Este stabilit la Bruxelles din 1997, fiind de asemenea profesor la universităţi din Bruxelles, Bucureşti şi Cluj. În 2003 a înfiinţat Clubul ″România-UE″ Bruxelles, iar în 2009 primul think-tank românesc din Bruxelles, GrupRomânia.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.