Semnarea ACTA de către statele UE, prim pas pentru intrarea în vigoare a controversatului document

Semnarea de către UE şi 22 de state membre a acordului ACTA este doar un prim pas către intrarea în vigoare a controversatului document, asupra oportunităţii acestuia urmând să se pronunţe, procedural, PE, dar şi Consiliul UE, informeaza Mediafax.

UE a semnat acordul ACTA într-un mod mai mult decât discret – fără comunicat de presă, fără vreun alt anunţ public. Guvernul japonez, însă, a anunţat, pe pagina sa de internet, organizarea procedurii de semnare la sediul MAE din Tokyo. De fapt , toate părţile la Tratat, cu excepţia UE, a Elveţiei şi Mexicului au semnat ACTA în 2011. Este vorba despre Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi SUA.

UE a semnat, la 26 ianuarie, la Tokyo, Japonia fiind depozitarul tratatului. Uniunea a fost reprezentată şi a semnat prin intermediul lui Hans Dietmar Schweisgut, ambasador şi şef al Delegaţiei UE în Japonia, conform unui comunicat al MAE nipon.

CE a publicat pe site-ul său mai multe informaţii despre document. CE a explicat că, din punct de vedere procedural, deoarece documentul conţine prevederi privind măsurile penale – domeniu considerat de competenţă partajată între UE şi statele membre – el trebuie semnat şi ratificat de către toate cele 27 de state membre ale UE. Autorităţile de la Bucureşti nu au anunţat până la acest moment cine a semnat pentru România acest document însă potrivit relatărilor din presa internaţională în cazul celorlalte state a fost vorba despre ambasadorii acreditaţi la Tokyo. De altfel, subiectul ACTA a devenit cunoscut la Bucureşti după ce liderul PSD Victor Ponta a scris pe Facebook că USL va suspenda aplicarea acordul antipiraterie ACTA dacă va ajunge la guvernare şi dezaprobă forma actuală a acestuia, semnată de guvern în absenţa unei dezbateri publice.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa foto: 2012en.ro

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Semnarea ACTA de către statele UE, prim pas pentru intrarea în vigoare a controversatului document

 1. Stop Acta Romania 04/02/2012 at 19:21

  Pentru toti Romanii care doresc sa afle cum pot combate ACTA si nu vor sa accepte o asemenea aberatie o pot face pe: http://www.salvatiinternetul.info

  Nu va lasati pacaliti, daca vorbim toti in acelasi glas vocile noastre se vor face auzite pana si pe partea cealalta a pamantului iar nu vor mai putea sa ne ignore. Astfel le vor ramane 2 optiuni, sa se prefaca ca nu ne aud si sa ne demonstreze ca traim intr-o societate de tip totalitarist sau nu.

  Democratia se bazeaza pe perceptia majoritatii asupra tuturor lucrurilor si nu a unui grup restrans de oameni care au fost numiti sa ii reprezinte pe acestia. Suntem aici sa traim in lumea in care ne dorim sa traim si nu intr-o lume impusa de niste imbecili cu interese neclare si obscure, care semneaza orice le pica la mana urmand ca noi sa suferim consecintele.

  Va Multumesc!
  Si haideti sa luptam pentru conservarea neutralitatii internetului!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *