Senator francez: Franţa ar putea deschide piaţa muncii pentru români şi bulgari în toamnă

Senatorul francez Aline Archimbaud, din cadrul partidului ecologist, a declarat într-un interviu acordat sâmbătă postului naţional de radio din Bulgaria că există şanse mari ca Parisul să îşi deschidă piaţa muncii pentru români şi bulgari încă din toamnă.

Senatorul a anunţat că a depus o propunere în Senat prin care cere Guvernului de la Paris să elimine imediat restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari. Acestea sunt valabile, în circumstanţele actuale, până la 1 ianuarie 2014.

“Sper ca votul Senatului să aibă loc la sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie, aşa cum a cerut grupul meu politic. De fapt, nu avem nevoie de o lege nouă în această privinţă. Depinde direct de decizia Cabinetului. Rezoluţia Senatului este o simplă exprimare de poziţie, o recomandare, dar având în vedere situaţia politică din Franţa, are o mare importanţă”, a explicat Archimbaud, potrivit Gandul.info.

Potrivit senatorului, actuala restricţie îi plasează pe romii bulgari şi români într-o situaţie dezavantajoasă.

Ea a adăugat că este adevărat că sunt patru milioane de şomeri în Franţa, dar câteva mii de români şi bulgari nu vor schimba situaţia.

Archimbaud a conchis că ea şi partidul său ar prefera ca imigranţii din cele două ţări să semneze contracte de muncă legale şi să plătească taxe la sistemul social.

“Este mult mai bine pentru Franţa să aibă angajaţi legali decât persoane care să muncească pe piaţa neagră fără să plătească impozite şi asigurări”, a explicat ea.

Franţa, alături de Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda, Austria, Malta şi Luxemburg au refuzat să îşi deschidă piaţa muncii pentru români şi bulgari în 2011.

În 2010, Franţa a repatriat peste 8.000 de romi în România şi Bulgaria. Politica sa a fost criticată de Bruxelles.

Sursa: Gandul.info
Foto:  depositphotos.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Senator francez: Franţa ar putea deschide piaţa muncii pentru români şi bulgari în toamnă

  1. Pingback: Tarile UE care mentin restrictiile de munca pentru romani | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *