Senatul SUA a respins planul lui Obama privind locurile de munca. Creste riscul de recesiune

Senatul SUA a respins marti utilizarea planului lui Barack Obama privind politica locurilor de munca, in ciuda tuturor eforturilor din ultima perioada ale presedintelui american de a capta benevolenta opozitiei republicane, potrivit EurActiv.ro care citează o stire AFP. Obama a dat in prealabil asigurari ca masurile propuse vor crea 1.9 milioane de locuri de munca si vor reduce rata oficiala a somajului de la 9.1 – 8.1%.

Textul a fost respins cu 51 voturi contra 48. Toti republicanii au votat impotriva dar si doi democrati.

“Votul din aceasta seara nu reprezinta in niciun caz sfarsitul acestei lupte”, a declarat Obama intr-un comunicat difuzat marti noapte. “Vom lucra cu senatorul Reid (n.r. Harry Reid, liderul majoritatii din Senat) pentru a se asigura ca propunerile individuale ale acestui plan pot fi supuse la vot cat mai repede posibil”, a adaugat el, potrivit AFP.

Presedintele a declarat ca este timpul ca si Congresul sa isi asume responsabilitatea pentru ca atatia “profesori, muncitori in constructii, ofiteri de politie sau pompieri sa revina la locul de munca.”

La randul sau, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, intervievat pe postul de televiziune Bloomberg, a declarat ca, prin acest vot, republicanii sporesc riscul de recesiune. “In cazul in care Congresul nu actioneaza, este fiindca au decis sa nu faca nimic pentru a ajuta economia”, a adaugat el.

Prezentat la inceputul lunii septembrie, planul lui Obama solicita investitii in infrastructura si reduceri de impozite pentru clasa de mijloc si intreprinderile mici. Presedintele da asigurari ca aceste masuri vor crea 1.9 milioane de locuri de munca si vor reduce rata oficiala a somajului de la 9.1 – 8.1%.

Republicanii contesta anumite aspecte ale planului cum ar fi supraimpozitarea celor mai bogati americani si sporirea cheltuielilor spunand ca planul a fost conceput populist pentru ca Obama sa castige capital politic in detrimentul republicanilor.

Saptamana trecuta, liderul democrat din Senat, Harry Reid, a anuntat un impozit de 5,6% pentru americanii care castiga mai mult de un milion de dolari pe an pentru a finanta planul.

Articolul de pe site-ul EurActiv. ro poate fi accesat aici.

Sursa foto: business-forum.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.