Sfârșitul epocii „Castro” în Cuba: După șase decenii, noul președinte Miguel Diaz-Canel pune capăt puterii deținute de frații Fidel și Raul Castro

Numărul doi al executivului cubanez, Miguel Diaz-Canel, a fost ales joi preşedinte al Cubei, în locul lui Raul Castro, punându-se astfel capăt celor şase decenii de putere exclusivă a fraţilor Castro.

Sursă: un.org

Desemnat miercuri unic candidat, Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 57 de ani, a fost ales fără surpriză de către deputaţi pentru un mandat de cinci ani în fruntea ţării, „cu 603 de voturi din 604 posibile, sau 99,83% din voturi”, a anunţat în faţa Adunării preşedintele Comisiei naţionale electorale, Alina Balseiro, confirmând o informaţie apărută mai devreme în mass-media de stat, anunță AFP potrivit Agerpres.

Funcţia de prim vicepreşedinte, numărul doi de facto al regimului, este ocupată de Salvador Valdes Mesa, 72 de ani, un sindicalist şi important membru al Partidului Comunist, a anunţat Balseiro, confirmând de asemenea că Consiliul de Stat, organul executiv suprem.

Pentru prima dată după decenii, preşedintele nu mai este un participant la Revoluţia din 1959, nu va mai purta uniforma de culoare verde măsliniu şi nu va conduce Partidul Comunist Cubanez.

De la Revoluţia din 1959, Cuba a cunoscut numai o singură tranziţie adevărată la conducerea sa, în 2006, când Fidel Castro, grav bolnav, a predat ştafeta fratelui său mai mic după mai mult de 40 de ani de conducere unică.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.