Siria a doborât un avion militar turcesc. Guvernul turc susţine că avionul se afla în spaţiul internaţional

Avionul militar turc doborât în Siria se afla în spaţiul aerian internaţional şi nu în spaţiul sirian, a declarat duminică ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, precizând, potrivit Mediafax, că avionul efectua o misiune de antrenament şi un test al sistemului radar, fără a fi înarmat.

“Potrivit concluziilor noastre, avionul a fost doborât în spaţiul aerian internaţional, la 13 mile nautice de Siria”, a declarat el pentru postul public de televiziune TRT.

Ministrul a insistat asupra faptului că avionul turc F-4 Phantom zbura singur şi nu avea “nicio misiune, inclusiv nici cea de strângere de informaţii, deasupra Siriei”.

Davutoglu a recunoscut totuşi că avionul a intrat la un moment dat în spaţiul aerian sirian, în timpul incidentului de vineri.

“Aparatul nu a arătat niciun semn de ostilitate faţă de Siria şi a fost doborât la aproximativ 15 minute după ce a încălcat pentru un moment spaţiul aerian sirian“, a declarat el.

Davutoglu a adăugat că radarele turce le-au cerut celor doi piloţi ai avionului să părăsească spaţiul aerian sirian, dar din Siria nu a venit niciun avertisment.

“Sirienii ştiau bine că este vorba despre un avion militar turc şi natura misiunii sale”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că aparatul de zbor efectua, fără armament, o misiune de antrenament şi un test al sistemului de radar din Marea Mediterană.

Turcia a cerut azi o reuniune de urgentă a NATO, după ce unul din avioanele sale de vânătoare a fost doborât vineri de Siria în Marea Mediterană, a declarat o sursă diplomatică turcă, citată de Mediafax.

Turcia a invocat articolul 4 din tratatul fondator al NATO care prevede că ţările membre pot aduce o problemă în atenţia Consiliului Alianflei Nord-Atlantice şi o pot dezbate cu aliaţii, a subliniat această sursă sub acoperirea anonimatului, adæugând că reuniunea este prevæzută pentru marţi.

Acest articol stipulează că “părţile se vor consulta de fiecare dată dacă ,după părerea  uneia dintre ele, integritatea teritorialæ, independenţa politiă sau securitatea uneia dintre părţi este ameninţată”.

Surse: Mediafax.ro; RomaniaLibera.ro
Foto: geomarz.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Siria a doborât un avion militar turcesc. Guvernul turc susţine că avionul se afla în spaţiul internaţional

  1. Pingback: NATO se reunește la cererea Turciei | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *