Slovacia a ratificat reforma FESF.

Slovacia a devenit ieri ultima dintr-un șir de 17 țări care a aprobat reforma fondului de salvare a zonei euro, Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF). Veste bună a fost umbrită de semnalele îngrijorătore venite din partea Spaniei, al cărei rating a fost retrogrdat de către Standard&Poor.

Parlmentul Slovaciei a susținut un plan pentru a consolida FESF după ce partidele politice au convenit să organizeze alegeri anticipate, încheiând procesul de ratificare în toate țările din zona euro.

FESF va avea, de acum, mai multă putere pentru a combate criza datoriilor și va fi capabil de a acționa preventiv pe piață.

Alegerile anticipate vor avea loc pe 10 martie. Prin lege, adminstrația Radicova va rămâne la putere până când se va forma un nou guvern.

Președinții Comisiei Europene și al Consiliului European au declarat că ratificarea a susținut moneda unică.

Cu toate acestea, sentimentul de ușurare al zonei euro este probabil să fie de scurtă durată.

În ciuda semnelor de rezistență în performanța economică pentru 2011, vedem riscuri sporite pentru perspectivele de creștere economică a Spaniei. S&P au spus: ”profilul financiar al Spaniei va fi , după părerea noastră, slăbit și mai mult având în vedere situația problematică în creștere”.

Programe de austeritate, care au fost rulate în zona euro pentru  face față crizei datoriilor, sunt acum ”principalul motor al crizei”, a scris Eurointelligence, un serviciu independent online pentru comentarii și analize privind zona euro.

Mulți analiști sunt de acord ca cel mai eficient mod de a da mai multă forță FESF ar fi să îl trateze ca pe o bancă, făcându-l astfel eligibil să se împrumute din fondurile Băncii Centrale Europene.

Atât BCE, cât și Germania s-au opusu fermitate implicării Băncii Centrale.

”Trebuie să recunoaștem faptul că Franța și Germania sunt pe acceași lungime de undă, cât și faptul funcționarii sunt în căutarea unei soluții europen decât a unei naționale. De asemenea, fondul de salvare trebuie să fie suficient de amre pntru a putea face față cu amploarea problemei”, a declarat Jeremy Stretch, strateg valutar la CIBC.

Sursa articol: http://www.euractiv.com/euro-finance/slovakia-completes-efsf-reform-spain-downgraded-news-508333?utm_source=EurActiv+Newsletter&utm_campaign=fb396ab933-my_google_analytics_key&utm_medium=email

Sursa foto: efsf.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *