Slovenia taie salariile bugetarilor cu 15% pentru reducerea deficitului public

Guvernul conservator sloven intenţionează să reducă cu 15 % salariile funcţionarilor şi să diminueze ajutoarele sociale cu scopul de a stabiliza finanţele publice, potrivit unui proiect transmis partenerilor sociali, citat de AFP şi preluat de Capital.ro.

Potrivit acestui text difuzat sâmbătă, guvernul condus de Janez Jansa vrea să reducă cheltuielile cu 818 milioane de euro în acest an de la 9,3 miliarde de euro şi să diminueze la jumătate deficitul public raportat la PIB, care ar scădea de la 6 % în 2011 la 3 % în 2012. Slovenia, membră a zonei euro, şi-ar reduce astfel deficitul în limitele tolerate de tratatul de la Maastricht.

Măsurile vor fi integrate într-un proiect de revizuire a bugetului pe 2012, care va fi transmis Parlamentului la începutul lunii aprilie. Guvernul mai vrea să supună votului deputaţilor un proiect al ”regulii de aur” bugetare pentru a garanta o însănătoşire pe termen lung a finanţelor publice. Slovenia, stat dependent de exporturi, a fost afectată dur de încetinirea creşterii economiei în Europa. Țara a reintrat în recesiune anul trecut şi guvernul estimează o nouă reducere a PIB-ului cu 0,9 % în acest an, informează Agerpres, potrivit Capital.ro.

Sursa articol: Capital.ro
Sursa foto:  silicon.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *