Slovenia, următoarea ţară din zona euro care cere ajutor extern?

Slovenia va deveni cea de-a şasea ţară din zona euro care va solicita finanţare externă, din cauza problemelor din sectorul bancar, consideră mai mulţi economişti, citaţi de Bloomberg şi preluaţi de Gandul.info.

Slovenia, care a adoptat moneda euro în anul 2007, evaluează “povara fiscală” generată de acoperirea pierderilor din industria financiară după ce Nova Ljubljanska Banka, cea mai mare instituţie de credit din ţară, a avut nevoie de o majorare de capital din partea guvernului.

Premierul Janez Jansa a declarat săptămâna trecută că Slovenia “riscă un scenariu grecesc”. Mai târziu, la summit-ul UE de la Bruxelles, liderul sloven a afirmat că guvernul “face tot posibilul să găsească o soluţie”, să evite o situaţie care ar impune solicitarea unui ajutor extern.

“Este tot mai probabil ca Slovenia să fie următoarea mică economie care va cere un bailout de la Uniunea Europeană, care ar fi concentrat pe sectorul bancar”, comentează pentru Bloomberg un economist al BNP Paribas, din Varşovia.

Costurile de finanţare a Sloveniei au crescut săptămâna trecută la cel mai ridicat nivel din februarie, randamentul obligaţiunilor cu maturitatea în 2021 atingând vineri 6,1%.

Convergenţa PIB-ului pe locuitor din Slovenia către media europeană a frânat, fiind la acelaşi nivel ca înainte de aderarea la UE, în 2004. Slovenia este cel mai bogat stat care a intrat în UE după 2004. Economia slovenă se va contracta în acest an cu 2%, estimează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Guvernul sloven a adoptat mai multe măsuri în acest an pentru reducerea cheltuielilor publice cu aproximativ 800 milioane euro, după ce deficitul bugetar a atins anul trecut 6,4% din PIB. Printre decizii se umără scăderea salariilor din sectorul public şi a prestaţiilor sociale.

Banca centrală a cerut în repetate rânduri guvernului să recapitalizeze instituţiile de credit, dependente de Banca Centrală Europeană pentru lichiditate.

“O nouă escaladare a crizei euro, care ar împinge dobânzile la niveluri prohibitive, ar forţa probabil o solicitare către FMI şi UE. Nu pare că s-a ajuns încă acolo, însă (Slovenia – n.r.) probabil că nu este prea departe”, spune William Jackson, economist la Capital Economics, Londra.

Datoria de stat a Sloveniei a crescut de peste două ori de la adoptarea euro, la 47,6% din PIB, şi va avansa în acest an la 54,7% din PIB, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Sursa: Gandul.info
Foto:  pux.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *