Judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei au aprobat Mecanismul European de Stabilitate. Ce condiții au pus

UPDATE:  Judecătorii Curţii Constituţioanale a Germaniei au aprobat Mecanismul European de Stabilitate, anunţă AFP.

Hotărârea magistraţilor constituţionali a fost considerată crucială în cadrul planurilor anticriză ale liderilor europeni, o decizie nefavorabilă putând duce chiar la căderea guvernului de la Berlin, au scris jurnaliştii de la The Guardian, potrivit Jurnalul.ro.

Cea mai importantă condiție a ratificării, notează The Telegraph, este limitarea contribuţiei guvernul federal la cel mult 190 de miliarde de euro.

Cei opt judecători ai Curţii Constituţionale Federale a Germaniei vor anunţa miercuri decizia cu privire la compatibilitatea fondului de urgenţă al zonei euro cu constituţia acestei ţări. Hotărârea magistraţilor constituţionali este considerată crucială în cadrul planurilor anticriză ale liderilor europeni, scrie The Guardian, potrivit Jurnalul.ro.

Curtea Constituţională de la Karlsruhe se află sub presiune internaţională pentru a vota în favoarea mecanismului European de stabilitate şi a pactului fiscal, o decizie nefavorabilă putând duce chiar la căderea guvernului de la Berlin.

”Curtea constituţională germană nu îşi poate permite să fie văzută altfel decât independentă, dar de asemenea, nu îşi poate permite să fie considerată ca mecanismul care a dus la căderea guvernului. Vor trebui să facă cercul pătrat, cu alte cuvinte să nu doboare guvernul şi să-şi demonstreze independenţa”, a declarat Constanze Stelzenmüller, din cadrul German Marhsall Fund, Berlin.

Decizia de miercuri este aşteptată pentru a da undă verde Mecanismului European de Stabilitate (MES) şi pentru ratificarea pactului fiscal. Dacă hotărârea va fi favorabilă s-ar putea ajunge însă la unele limitări, cum ar fi condiţionarea în totalitate sau parţială a aplicării deciziei de modificarea constituţiei germane.

Anunţul este aşteptat în jurul orei 10:00, la Berlin (11:00, ora României).

Sursa: Jurnalul.ro
Foto: nososadvogados.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *