Societatea civila scrie liderilor UE: statul de drept din Romania, aflat sub un atac fara precedent

10 organizaţii non-guvernamentale au trimis joi o scrisoare şefului Comisiei Europene şi comisarilor europeni, în care acuză actuala putere de “derapaj către un regim nedemocratic” şi de ameninţări la adresa instituţiilor statului, în special la adresa Curţii Constituţionale.

Iată textul integral al scrisorii:

Acesta este al treilea avertisment in mai putin de doua luni, emis de catre o lista de reputabile organizatii ale societaii civile romanesti, de cand actuala coalitie de guvernamant Social-Liberala a preluat puterea. Derapajul catre un regim non-democratic a continuat, pasi substantiali fiind inregistrati in ultimele zile cu potential grave consecinte asupra independentei institutiilor si separatiei puterilor in stat.

·         Amenintari publice au fost facute de a demite si inlocui judecatorii Curtii Constitutionale, care prin constitutie sunt inamovibili pe timpul mandatului, de catre oficiali de varf ai guvernului (Primul Ministru, Ministrul Justitiei). Pe 3 iulie toti judecatorii Curtii Constitutionale au semnat o scrisoare deschisa si au trimis un protest Comisiei de la Venetia, semnaland astfel presiunile politice exercitate asupra acestei institutii a statului.

·         Coalitia de guvernamant l-a demis pe Avocatul Poporului, institutie independenta, in timpul sesiunii plenare a parlamentului din cursul zilei de 3 iulie fara sa ofere vreun rationament pentru suspendare acestuia. Avocatul Poporului este singura institutie romaneasca indreptatita sa conteste ordonantele de urgenta ale guvernului la Curtea Constitutionala. In mod previzibil, printr-un decret de urgenta se va realiza si demiterea judecatorilor Curtii Constitutionale inainte de termen. Desi prin lege Avocatul Poporului poate fi inlocuit numai daca el/ea incalca Constitutia sau legile in vigoare, procedurile intempestive utilizate in acest caz subliniaza faptul ca nici o consideratie nu a fost acordata prevederilor legale. Avocatul Poporului este o institutie esentiala in orice stat de drept

·         In cazul notoriu al fostului premier Adrian Nastase, care a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru coruptie, Ministrul Administratiei si Internelor, Dl. Rus, in mod neobisnuit l-a sunat pe Dl. Nastase in urma pronuntarii sentintei pentru a negocia cu acesta termenii predarii sale/incarcerarii. Presiuni politice au fost exercitate asupra autoritatilor politienesti şi asupra autorităţilor medicale din spitalul în care domnul Năstase a fost dus după tentativa de sinucidere pentru a îi fi extinsă internarea în spital cu o săptămâna fără niciun motiv medical, aşa cum instanţa a decis ulterior. Procurorii au început investigaţii împotriva a trei ofiţeri de poliţie şi a unui doctor (care este un fost senator socialist aflat sub invetigaţii de corupţie la rîndul său). Ministerul Justiţiei a cerut Consiliului Superior al Magistraturii, instituţia ce garantează independenţa justiţiei, să se abţină de la luare unei poziţii împotriva ameninţărilor politicienilor Social-Liberali la adresa judecătorilor şi procurorilor. Din fericire, Consiliul Superior al Magistraturii a luat o poiţie fermă în faţa tuturor interferenţelor în sistemul judiciar.

·         Premierul a acţionat împotriva deciziei Curţii Constituţionale, care a afirmat clar că prerogativele reprezentării externe a României aparţin Preşedintelui şi nu Premierului, sfidând astfel  Curtea Constituţională şi ameninţănd democraţia şi separaţia puterilor.

·         Monitorul Oficial a fost trecut, de asemenea, prin ordonanţă de urgenţă, de sub controlul parlamentului sub controlul guvernului, actiune fără precedent în istoria României. Nu poate fi o coincidenţă faptul că printre primele acte publicate în Monitorul Oficial s-a aflat demisia domnului Voiculescu (unul dintre liderii coaliţiei aflate la putere) din Senat, pentru ca Înalta Curte să îşi piardă competenţa de a judeca dosarul său. Guvernul este cunoscut pentru apetitul său pentru adoptarea rapidă a legislaţiei. De aceea Monitorul Oficial a fost pus sub controlul Parlamentului, din moment ce actele intra în vigoare de îndată ce sunt publicate în Monitor. De cînd schimbarea a fost efectuată documentele relevante sunt publicate peste noapte.

·        Doi membri ai Parlamentului din partea coaliţiei de la putere au fost declaraţi prin decizii judecătoreşti definitive incompatibili cu mandatul lor, ca urmare a conflictului de interes. În pofida acestui fapt ei refuză să renunţe la mandat. Colegii lor din comisiile legale din parlament îi protejează, fără a oferi o explicaţie plauzibilă.

Peste toate acestea, domnul Crin Antonescu, senator, preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi co-preşedinte a coaliţiei de la guvernare, a declarat public în data de 2 iulie că toate instituţiile care împiedică coaliţia să guverneze, şi în particular Curtea Constituţională, vor fi schimbate.

Acestea sunt ameninţări serioase la adresa elementelor de bază a unui stat de drept. Ca urmare, organizaţiile societăţii civile din Romînia, cer Comisiei Europene să îndemne Guvernul Romîn şi coaliţia de guvernare să oprească acţiunile lor curente împotriva statului de drept şi a separaţiei puterilor. Amintim că instituţiile Uniunii Europene au reacţionat viguros anterior, în cazul Ungariei. Noi considerăm ci acţiuni similare sunt necesare în cazul nostru. O astfel de acţiune ar putea fi considerarea procedura de infringement împotriva României, pe baza Cărţii Uniunii Europene a Drepturilor Fundamentale, Art. 7.

De asemenea, ne exprimăm convingerea că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) ar trebui să continue, ca instrument de prezervarea a democraţiei în România.

Grupul pentru dialog social (GDS)

Expert Forum (EFOR)

Freedom House, Romania

Centrul Romîn pentru Politici Europene (CRPE)

Romanian Helsinki Committee (APADOR-CH)

ActiveWatch – Media Monitoring Agency (MMA)

Romanian Independent Journalists’ Association (AZIR)

Center for Independent Journalism (CJI)

Center for NGO Assistance (CENTRAS)

Resource Center for Public Participation (CeRe)

Foto: blogponta.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

3 Responses to Societatea civila scrie liderilor UE: statul de drept din Romania, aflat sub un atac fara precedent

 1. victoria 24/07/2012 at 08:53

  Semnatarii acestei scrisori nici vorba sa reprezinte societatea civila !!!! Sunt o adunatura de impostori,acoliti ai lui Basescu, oportunisti si total fara caracter, ca si el ! “Cine seamana se-aduna” !!!!

  Reply
 2. victoria 24/07/2012 at 09:34

  vroiam sa zic : majoritatea membrilor acestor ONG-uri semnatare !!!

  Reply
 3. victoria 24/07/2012 at 09:45

  aceste ONG-uri nu mai sunt ce-au fost, componenta lor s-a schimbat partinic, dar nu se accepta a fi spus acest adevar !

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *