Sociologul Vasile Dâncu, despre batalia pe scaunul de la Bruxelles: Trasarea câmpului puterii, adevărata miză a conflictului dintre Palatele Victoria și Cotroceni

Nu dorința lui Victor Ponta de ajunge la Bruxelles, ci trasarea câmpului puterii simbolice se află în spatele disputei între Palatele Victoria și Cotroceni privind reprezentarea la Consiliul European, cel puțin așa rezultă din analiza sociologului Vasile Dâncu, o analiză prezentată în cadrul interviului acordat în exclusivitate pentru caleauropeana.ro.

”USL a câștigat alegerile cu un scor care reprezintă o mare înfrângere pentru PDL și încearcă să restabilească spațiul puterii. Miza depășește zona instituțională. Nu cred că Ponta își dorește neapărat la Bruxelles, dar partidul, atmosfera îl împing spre a duce victoria și pe această tabelă mai departe. Subiectul furnizează o nouă temă de conflict. Politicienii români avansează , mai degrabă, din conflict prin proiecte competitive. Nu mai putem defini pacea în politică, mizele devin conflictuale, iar conflictul folosește la identificare și poziționare. S-a pierdut sensul consensului și negocierii. Cred că nu Curtea Constituțională ar trebui să stabilească soluția, ci aceasta ar trebui să reiasă în urma negocierii dintre președinte și premier în cadrul a ceea ce ar putea fi  primul act al coabitării. Aceasta ar fi prima decizie, eventual pentru anumite teme. Și eu cred că politica UE nu mai ține de afacerile externe, ci interne. Acolo unde este vorba de relații externe, poate merge președintele. Apoi, să nu uităm că Parlamentul European este dominat în acest moment de socialiști și putem interpreta această tendință ca fiind o ofensivă a socialiștilor. Lumea lui Hollande se lovește de cea a lui Merkel, iar aceasta din urmă nu se simte tocmai bine din punct de vedere electoral. Bătălia politică rămâne în Europa. Există o singură bătălie: cea dintre socialiștii europeni și  Partidul Popular European” a declarat profesorul Vasile Dâncu.

Foto: facebook.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *