Soluţia şocantă a lui Roubini: Spargeţi băncile sau spânzuraţi bancheri în plină stradă

Ce putem face pentru a preveni scandalurile bancare? În cadrul unui interviu recent acordat Bloomberg, Nouriel Roubnini, cunoscutul economist american şi profesor la New York University, şi-a exprimat opinia sa personală asupra scandalului de manipulare a ratei Libor de către Barclays.

Potrivit Adevarul.ro, în loc să se refere la acest scandal în mod direct, Roubini a argumentat că multe din problemele structurale care se află la originea crizei financiare nu au fost rezolvate încă de la acel moment.

„Stimultentele care motivează băncile să trişeze şi să facă lucruri care sunt fie ilegale fie imorale sunt încă prezente”, a declarat acesta. „Singurul mod pentru a evita aceste lucruri este prin spargerea acestor supermarketuri financiare. Când ai în aceeaşi firmă şi servicii bancare comerciale, şi servicii de investiţii, de gestionare de active, brokeraj, asigurări, promovare pe pieţe, derivative… nu există niciun zid chinezesc şi vor fi conflicte masive de interese”, a avertizat Roubini.

Conform economistului american, soluţia înţeleaptă reprezintă reformarea sistemului şi nu doar simpla sancţionare a jucătorilor.

Bancherii sunt lacomi”, a recunoscut Roubini. „Ei au fost lacomi şi în ultimii o sută de ani. Nu este o problemă dacă sunt mai imorali astăzi decât erau acum o  ie de ani. Trebuie să te asiguri că ei se vor comporta în feluri prin care aceste riscuri sunt reduse. Un mod de a asigura acest lucru este separarea acelor activităţi pentru a reduce conflictele de interese. Altminteri aceste lucruri se vor repeta”, a avertizat Roubini.

Însă acest lucru nu înseamnă că vinovaţii nu trebuie pedepsiţi aspru. Roubini consideră că totul trebuie efectuat pentru a descuraja bancherii de a lua acţiuni greşite. În prezent, consideră economistul, pedepsele nu sunt suficient de severe.

Nimeni nu a intrat la puşcărie de la începutul crizei financiare. Băncile care încalcă legea scapă doar cu o amendă. Dacă o parte din bancheri ar fi băgaţi la închisoare, poate acest lucru îi va descuraja pe ceilalţi. Sau dacă i-am spânzura în plină stradă”, a şocat Roubini în cadrul interviului acordat agenţiei de ştiri.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.