Soluții europene pentru tineri: Erasmus+, Garanția pentru tineret, învățământul vocațional

Marian-Jean MarinescuOlimpici naționali din toate județele Olteniei au dezbătut viitorul tinerilor europeni alături de membri ai Parlamentului European, în cadrul unei mese rotunde organizate la Bruxelles de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European (PPE), se arată într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro. Programul Erasmus+, Garanția pentru tineret și învățământul vocațional s-au numărat printre subiectele discutate în cadrul întâlnirii.
„Dacă ne uităm la rezultatele celui mai recent eurobarometru, vedem că doi din trei tineri europeni consideră că vocea lor nu contează în Uniune. Cred că acest scepticism este cauzat, în parte, de faptul că proiectele europene dedicate tinerilor nu sunt cunoscute suficient în statele membre. Prin această întâlnire am vrut să ofer unor tineri valoroși prilejul de a afla mai multe despre ce face Europa pentru ei”, a transmis Marian-Jean Marinescu.
Doi reprezentanți ai Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, deputatul irlandez Seán Kelly și colegul său austriac, Heinz Becker, le-au vorbit tinerilor despre programul Erasmus+, Garanția pentru tineret și învățământul vocațional, trei dintre cele mai importante inițiative europene destinate tinerilor.
20130918_174322
„Vă recomand cu încredere programul Erasmus+. Acesta vă oferă nu doar șansa de a studia în străinătate, dar și de a vă însuși foarte bine o limbă străină. Experiența și cunoștințele de limbă astfel dobândite vor fi apreciate de viitorii angajatori”, le-a transmis tinerilor deputatul Seán Kelly.
Europarlamentarul irlandez a amintit și de Garanția pentru tineret, una dintre măsurile europene pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor, care este de 22,6% la nivel european, dar ajunge la peste 50% în anumite state membre. „Nu cred că există ceva mai dezamăgitor pentru tineri decât să nu-și găsească un loc de muncă. Prin inițiative precum Garanția pentru tineret, Uniunea oferă tinerilor sprijin în găsirea unei slujbe, în obținerea unei specializări sau a unui loc de ucenic”, a spus acesta. Statele membre ar putea dezvolta inițiativa, a adăugat eurodeputatul, dând exemplul Irlandei, unde există un program de beneficii pentru întreprinderile mici și mijlocii care aleg să angajeze tineri.
Deputatul austriac Heinz Becker a vorbit despre învățământul vocațional, în sistem dual, cu rezultate foarte bune în țări precum Germania sau Austria. În acest sistem, după finalizarea studiilor gimnaziale, tinerii pot opta pentru un program de pregătire vocațională. Ei petrec 80% din timp lucrând și beneficiind de pregătire practică în meseria aleasă și 20% din timp urmând cursuri de profil. „În prezent, acesta este sistemul etalon în Europa pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor. El funcționează foarte bine, dovadă rata scăzută a șomajului, de 7%, în Germania sau Austria. Însă preluarea unui astfel de model dual durează: e nevoie de un sistem de parteneri sociali bine pus la punct, de întreprinderi care să pregătească tinerii, de școli vocaționale”, a spus Heinz Becker.
„Consider că a fost o discuție interesantă și motivațională, pentru că aceasta s-a axat pe dezvoltarea noastra profesională în paralel cu dezvoltarea comunității europene. Sper ca și alți tineri să aibă oportunitatea și posibilitatea să beneficieze de aceste idei pozitive”, a spus după întâlnire Andrei Mărgeloiu, elev al Colegiului Național Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu, medaliat cu aur la Olimpiada Națională de Informatică.
„Discuțiile purtate mi-au adus în vedere noi perspective asupra a ceea ce înseamnă Uniunea Europeană și oportunitățile pe care acestea le oferă pentru tinerii din țările membre”,  a spus Adrian Radu, elev al Colegiului Național Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu, medaliat cu argint la Olimpiada Națională de Fizică.
„M-am simțit inspirată și foarte motivată și pot spune că am căpătat mai multă încredere în UE și în instituțiile sale”, a spus Emilia Ștefania Mocau, studentă a Facultății de Drept, Universitatea București, olimpică națională la chimie și engleză.
„Instituțiile europene de la Bruxelles păreau intangibile, mai ales pentru noi, tinerii. S-a văzut că nu este chiar așa, că părerile ne sunt ascultate, că ușile lor sunt deschise pentru toți cei care vor să se implice și să schimbe ceva”, au transmis după masa rotundă tinerii doljeni.
Sursa: comunicat de presa
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *