Somajul – o cifra sau o realitate sumbra?

SomajSomajul – o imagine sau o explicatie a starii de nemultumire a cetatenilor europeni. Cinci luni consecutiv, rata somajului in zona euro a tot urcat pana la cifra de 11,9 % – un nou “record”!

Liderii Uniunii Europene, preocupati de masurile de austeritate in vederea reducerii datoriilor suverane au pus o povara extraordinara in spatele cetatenilor, care platesc facturile recesiunii, in cele mai multe cazuri nejustificat. Asa se explica lipsa increderii, a apatiei, a revoltei si a pesimismului unei populatii europene care asteapta miracole sau din contra, o cadere din ce in ce mai prapastioasa.

Analistii economici vad o stabilizare a pietei financiare, dar nu pot spune acelasi lucru si despre economia reala. Situatia somajului va ramane, in previziunile lor cele mai optimiste, la fel de dificila, cel putin un an.

Perioada urmatoare va fi o adevarata provocare pentru liderii politici – Cum sa guvernezi o tara in care un sfert din cetatenii activi (exemplul Spaniei – 26%, al Greciei – 26,8%), care au familii, copii de crescut, credite de platit sunt SOMERI?

Pe langa faptul ca aceasta intrebare inca nu a fost ridicata cu greu ne putem imagina ca s-au gandit sa actioneze in aplanarea efectelor acestei situatii.

Bineinteles ca am fost martorii unor discursuri fabuloase cu privire la masurile privind cresterea economica sau a sporirii ocuparii locurilor de munca, dar in acelasi timp observam cum disponibilizarile isi urmeaza cursul ascendent, cum oamenii ies in strada nemultumiti de masurile de austeritate si de nivelul de trai sub limita decentei.

Pe de alta parte trebuie sa fim constienti ca nu se pot infaptui miracole peste noapte, dar ma intreb daca rata somajului, la prima vedere o cifra intr-un tabel, nu este deja un element mult prea important pentru a mai fi neglijat.

Organizarea sistemului fiscal si de protectie sociala va avea un impact notabil pentru anul 2013 in ceea ce priveste cresterea economica si stabilizarea sociala si politica.

De exemplu in tarile nordice, in Polonia, Germania, Franta unde exista sisteme consolidate de protectie sociala si o piata a fortei de munca matura s-a putut observa o usoara crestere, sau cel putin stagnare, a veniturilor pe timpul crizei.

La fel ca si datoriile suverane, rata somajului afecteaza competitivitatea regionala pe termen lung, iar in lipsa unor masuri adecvate, procentul europenilor fara loc de munca va creste considerabil.

Iar aceasta realitate ne va arunca intr-un scenariu de film hollywoodian apocaliptic : miscari sociale, contraste sociale mari, tragedii umane si lista poate continua.

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *