Sondaj: 78 % dintre francezi sunt împotriva portului vălului islamic la universitate

FranceŞaptezeci şi opt la sută dintre francezi sunt împotriva portului vălului islamic în sălile de curs la universităţi, potrivit unui sondaj Ifop realizat pentru Le Figaro şi publicat în ediţia de vineri a cotidianului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Pe categorii de vârstă, tinerii sunt cei mai favorabili: 11 % cu vârste sub 35 de ani, faţă de 63 % care se opun, iar pensionarii cei mai defavorabili, 86 % cu vârste peste 65 de ani, faţă de 1 % favorabili.

Raportul care propune interzicerea vălului islamic în universităţile franceze a fost redactat de Înaltul Consiliu al Integrării. Din aprilie, prerogativele acestui organ consultativ au fost preluate de Observatorul Laicităţii.

În contextul numeroaselor scandaluri survenite în toate sectoarele vietii universitare“, textul conţine 12 propuneri. Printre ele, un amendament care să interzică “în sălile de curs, în laboratoare şi în orice alt loc în care se predă, semnele şi ţinutele care demonstrează de o manieră ostentativă o apartenenţă religioasă”. “Ideea de bază este de fapt de a interzice studentelor musulmane să poarte vălul islamic în timpul orelor de curs”, scrie Le Monde. Ziarul care publică largi extrase din raport e de părere că această propunere riscă să provoace o nouă polemică, ceea ce s-a şi întâmplat, întrucât în dezbatere se află deja oportunitatea de a interzice semnele religioase şi mai ales vălul islamic în alte sfere ale societăţii franceze.

O lege din 2004 interzice purtarea unor însemne religioase ostentative în şcolile din Franţa deci şi vălul islamic, dar nu se referă şi la universităţi. Din 2011, în spaţiul public din Hexagon, adică şi pe stradă, este interzis vălul islamic integral, adică niqabul, dar nu şi vălul clasic, care acoperă doar părul.

Surse: Agerpres, RFI

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.