Sondaj: Croația și Slovenia, cele mai corupte țări din UE. Pe ce loc se poziționează România

coruptieCroația, aflată la un pas de intrarea în UE, este una dintre cele mai corupte țări din Europa, potrivit unui noi sondaj al companiei Ernst & Young. Pe primul loc se situează Slovenia, deja membru al UE, informează EuObserver.

Rezultatele sondajului au la bază un raport anual al Ernst&Young. Au fost intervievați pentre 3.459 membri din consilii de administrație din 36 țări, dintre care 20 sunt membre ale UE.

Sondajul a conținut întrebări cu privire la companii: dacă acestea oferă mită în scopul de a obține sau menține anumite contracte, sau dacă denaturează în mod voit situația financiară a acestora.

90% dintre respondenții din Croația, ce va adera la UE pe 1 iulie 2013, au declarat că ”mita/practicile corupte au loc pe scară largă în afacerile din țară”.

Cifrele au fost mai mari în Slovenia, unde 96% dintre respondenți au avut aceeași părere despre modul în care se fac afacerile.

Grecia și Slovacia sunt următoarele situate în ”top”, cu 84%, urmate de Cehia (73%), Portugalia (72%), Ungaria (70%), Spania (65%), Romania (61%) și Italia (60%).

Cele mari trei economii ale UE s-au descurcat mult mai bine: Franta a inregistrat 27 procente, Germania 30% iar Marea Britanie 37%.

Finlanda și Suedia, potrivit sondajului, sunt cele mai puțin corupte țări, fiecare având 12%.

 

Sursa: EuObserver.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.