Sondaj FRA: Teama, izolarea şi discriminarea – frecvente în comunitatea LGBT din Europa

discriminareCel mai mare sondaj realizat la nivelul UE cu privire la infracţiunile motivate de ură şi discriminarea împotriva persoanelor LGBT arată că numeroase persoane lesbiene, homosexuale, bisexuale şi transgen (LGBT) nu pot fi ele însele în viaţa de zi cu zi.

Multe dintre aceste persoane îşi ascund identitatea şi trăiesc în izolare sau chiar teamă. Altele se confruntă cu discriminare şi chiar violenţă atunci când îşi exprimă orientarea sexuală sau identitatea de gen. Sondajul a fost efectuat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA).

Rezultatele subliniază nevoia de a promova şi proteja drepturile fundamentale ale persoanelor LGBT astfel încât acestea să îşi poată trăi viaţa cu demnitate.

„Orice persoană ar trebui să se simtă liberă să fie ea însăşi acasă, la locul de muncă şi în public – dar în mod cert, adesea persoanele LGBT nu se simt astfel. Rezultatele sondajului FRA arată că teama, izolarea şi discriminarea sunt frecvente în comunitatea LGBT din Europa”, spune directorul FRA, Morten Kjaerum. „Este nevoie de acţiune la nivelul întregii Uniuni Europene  pentru a elimina barierele, pentru a eradica ura şi pentru a crea o societate în care fiecare persoană să se poată bucura plenar de drepturile sale, indiferent de orientarea sa sexuală sau identitatea sa de gen”.

Printre dificultăţile cu care se confruntă numeroase persoane LGBT se numără:

·         Mediul şcolar: 2 din 3 respondenţi LGBT au ascuns la şcoală faptul că sunt persoane LGBT. Cel puţin 60 % dintre respondenţi s-au confruntat la nivel personal cu comentarii sau cu un comportament negativ în mediul şcolar din cauza faptului că sunt LGBT, în timp ce peste 80% dintre aceste persoane din fiecare stat membru al UE îşi amintesc situaţii în care au existat comentarii negative sau agresiune împotriva tinerilor LGBT la şcoală. Prin urmare, statele membre trebuie să se asigure că elevii LGBT se simt în siguranţă în unităţile de învăţământ, deoarece acesta este locul în care încep de cele mai multe ori experienţele negative ale persoanelor LGBT, prejudecăţile şi excluderea socială. Aceste măsuri ar putea include campanii de sensibilizare pentru cadre didactice şi elevi şi politici împotriva agresiunii homofobe.

·         Locul de muncă: 19 % dintre respondenţi s-au simţit discriminaţi la locul de muncă sau atunci când s-au aflat în căutarea unui loc de muncă, în pofida protecţiei legale conferite de legislaţia UE. Aceasta subliniază nevoia de acţiune la nivelul întregii UE pentru a combate numeroasele obstacole cu care se confruntă persoanele LGBT în a se bucura de drepturile lor fundamentale în viaţa de zi cu zi.

·         Teama: 26 % dintre persoanele LGBT care au răspuns la sondaj au fost atacate sau ameninţate cu violenţa în ultimii cinci ani. 66 % dintre respondenţii din toate statele membre UE au afirmat că le este teamă să se ţină de mână în public cu un partener de acelaşi sex. În cazul bărbaţilor homosexuali şi bisexuali acest procent este de aproximativ 75 %. Aceasta arată că victimele LGBT au nevoie de recunoaştere şi de protecţie la nivelul întregii UE şi la nivel naţional, pentru combaterea hărţuirii şi infracţiunilor motivate de ură care determină persoanele LGBT să trăiască într-o stare de permanentă teamă. Printre măsuri s-ar putea număra instruirea organelor de poliţie şi înfiinţarea de servicii pentru sprijinirea victimelor, precum şi promulgarea unor legi împotriva discursurilor de incitare la ură şi a infracţiunilor motivate de ură.

Sondajul arată, de asemenea, că dintre respondenţii LGBT care s-au simţit discriminaţi, persoanele transgen sunt cele mai afectate de astfel de acte de discriminare, în special în ceea ce priveşte angajarea şi asigurarea asistenţei medicale. Aproximativ 30 % dintre aceste persoane au afirmat că au fost victimele violenţei sau ale ameninţărilor cu violenţa de mai mult de trei ori în anul anterior sondajului.

De asemenea, au fost observate niveluri ridicate ale lipsei raportării situaţiilor de discriminare şi a infracţiunilor motivate de ură. Toate acestea, în pofida faptului că 56 % dintre respondenţi au cunoştinţă de existenţa legislaţiei împotriva discriminării din motive de orientare sexuală sau identitate de gen. Jumătate din toate victimele violenţei şi hărţuirii au considerat că poliţia nu ar lua nicio măsura. Acest pattern de comportament nu este valabil numai pentru grupul LGBT asupra căruia s-a efectuat cercetarea. FRA a constatat rate similare ale lipsei de raportare şi în alte grupuri, de exemplu, în rândul persoanelor aparţinând minorităţilor etnice (a se vedea rapoartele FRA privind infracţiunile motivate de ură, 2012).

În cadrul sondajului, persoanele LGBT au fost întrebate dacă s-au confruntat cu discriminare, violenţă, abuzuri verbale sau discursuri de incitare la ură din motive de orientare sexuală sau identitate de gen. De asemenea, li s-a cerut să indice unde au avut loc aceste incidente, de exemplu la şcoală, la locul de muncă, atunci când au solicitat asistenţă medicală sau în locurile publice.

Analiza rezultatelor sondajului este cuprinsă în două rapoarte. Acestea vor contribui cu informaţii la dezbaterile care au loc la nivelul UE şi în statele membre cu privire la legislaţia şi politicile menite să îmbunătăţească situaţia persoanelor LGBT.

Petru a citi rapoartele, vizitaţi:

Rezultatele sondajului UE privind LGBT: pe scurt, în care sunt defalcate principalele constatări cu ajutorul unor grafice simple.

Sursa: FRA

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Sondaj FRA: Teama, izolarea şi discriminarea – frecvente în comunitatea LGBT din Europa

  1. Pingback: Efectele Eurovision 2014. Comunitatea LGBT cere toleranță și respect | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.