Connect with us

MODIFICAREA CONSTITUȚIEI

Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor consideră că modificarea Constituţiei este necesară

Published

on

constitutieMajoritatea românilor consideră că modificarea Constituţiei ar fi necesară în mare şi foarte mare măsură, relevă un sondaj INSCOP.

Astfel, cercetarea relevă că 50,8% din populaţia României crede că o modificare a Constituţiei ar fi necesară în foarte mare măsură (19,7%) şi în mare măsură (31,1%). De asemenea, 21,2% dintre cei intervievaţi sunt de părere că modificarea Legii fundamentale este necesară în mică măsură, iar 14% o văd ca fiind necesară în foarte mică măsură. La întrebarea privind necesitatea modificării Constituţiei, 14% dintre respondenţi au răspuns nu ştiu sau nu au răspuns.

În privinţa posibilelor modificări care ar putea fi incluse în viitoarea Constituţie faţă de actualul text al Legii Fundamentale, 82% dintre români sunt de acord cu interzicerea traseismului politic al parlamentarilor, în timp ce 10,3% se declară împotrivă, iar 7,7% nu ştiu sau nu răspund.

Majoritatea românilor sunt de acord şi cu reducerea mandatului preşedintelui la patru ani, 63,4% dintre respondenţi răspunzând în acest sens, iar 19,2% şi-au exprimat dezacordul faţă de o asemenea modificare, în timp ce 17,4% au spus nu ştiu sau nu au răspuns.

40,1% dintre români sunt favorabili introducerii în Constituţie a unei prevederi care să dea Parlamentului dreptul de a convoca în faţa unei comisii de anchetă orice persoană fizică. Un procent asemănător de 40,2% au dezaprobat o astfel de prevedere, iar 19,7% nu ştiu sau nu au răspuns.

Introducerea regiunilor este privită pozitiv de 36,2% dintre respondenţi, 46% sunt în dezacord cu o asemenea modificare, iar 17,8% reprezintă non-răspunsuri.

Majoritatea românilor (50,2% dintre respondenţi) ar vrea mai degrabă un Parlament “unicameral, pentru ca deciziile să se ia mai repede”, faţă de 46,8% în martie. Pe de altă parte, 30,1% preferă la Parlamentul “bicameral, pentru a evita deciziile abuzive printr-un control”, faţă de 30,9% în martie. 19,7% dintre cei chestionaţi au ales varianta nu ştiu/nu răspund, faţă de 22,4% în martie.

“Preferinţa pentru un Parlament unicameral este cert mai populară decât cea pentru Parlament bicameral, această opinie fiind totuşi una conjuncturală, influenţată nu de beneficiile democratice de substanţă ale unui proces legislativ complex cu două camere ale Parlamentului, pe care populaţia nu pare a le conştientiza suficient, cât mai ales de imaginea negativă a Parlamentului/ parlamentarilor”, afirmă Remus Ştefureac, directorul INSCOP Research.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 16-21 ianuarie. Volumul eşantionului a fost de 1.054 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

MODIFICAREA CONSTITUȚIEI

Președintele Iohannis, despre modificarea Constituţiei privind definirea familiei: ”Este greșit să mergem pe calea fanatismului religios. Eu sunt adeptul toleranței”

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind “greşită” calea “fanatismului religios” şi a solicitărilor ultimative, făcând referire la demersul modificării Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie şi un bărbat.

iohannis-serios-presidencyIohannis a fost întrebat ce părere are despre iniţiativa celor trei milioane de români care au semnat pentru modificarea Constituţiei şi precizarea clară că o căsătorie este o uniune între o femeie şi un bărbat, şeful statului afirmând că nu este încă rândul său să se exprime.

”În acest context, cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred. Fiindcă eu aparțin, provin dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță și acceptarea celuilalt. Acceptarea celuilalt cu bune și rele. Nu suntem toți la fel, nu toate grupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel”, a declarat Iohannis, conform Administrației Prezidențiale.

Şeful statului a subliniat că el este “adeptul toleranţei”, încrederii şi deschiderii spre celălalt.

”Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Eu sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii spre celălalt”, a completat președintele

Reprezentanţii Asociaţiei Neamunit şi Coaliţia pentru familie au solicitat în septembrie Parlamentului să urgenteze procedurile parlamentare pentru revizuirea Constituţiei privind introducerea precizării că familia se întemeiază între un bărbat şi o femeie, iar referendumul să fie organizat simultan cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.

.

Continue Reading

MODIFICAREA CONSTITUȚIEI

Iohannis: Procesul de revizuire a Constituției trebuie desăvârșit în perioada următoare

Published

on

Președintele ales, Klaus Iohannis, a transmis luni un mesaj cu ocazia Zilei Constituției în care afirmă că Legea fundamentală a trecut “testul timpului” și că procesul de revizuire, modernizare și clarificare a acesteia trebuie desăvârșit în perioada următoare.

“Adoptarea în urmă cu 23 de ani a primei Constituții a României după căderea regimului comunist reprezintă un moment fundamental în procesul de consolidare democratică a țării noastre. Constituția României a consfințit definitiv opțiunea pentru democrație și libertate și un set de valori și principii fundamentale. Astăzi putem spune că avem o Constituție care a trecut deja testul timpului.iohannis bb studio

Integrarea europeană a impus anumite ajustări. Au fost însă și modificări care nu s-au dovedit cele mai fericite, după cum există și texte care au permis interpretări forțate, dincolo de spiritul actului fundamental. Tocmai de aceea procesul de revizuire a Constituției, de modernizare și clarificare trebuie desăvârșit în perioada următoare, iar modificările vor avea rolul de a o face mai puternică, de a construi un edificiu statal mai eficient, de a întări statul de drept, dar și libertățile cetățenești”, spune Iohannis în mesajul remis Agerpres.

El subliniază că Legea fundamentală descrie cadrul funcționării statului.

“În interiorul acestui cadru este important însă și comportamentul actorilor politici și sociali. Respectul față de Constituție privește nu doar textul Legii fundamentale și conformarea față de acesta în toate acțiunile și deciziile. Reperul nostru permanent trebuie să fie și spiritul Constituției, care se regăsește în principii precum separarea puterilor în stat, domnia legii, respectarea drepturilor cetățenilor”, adaugă Klaus Iohannis.

Continue Reading

LEGISLAȚIE

Comisia de la Veneţia: Proiectul de revizuire a Constituţiei necesită îmbunătăţiri în puncte-cheie

Published

on

Comisia-de-la-VenetiaComisia de la Veneţia a decis că proiectul de revizuire a Constituţiei necesită îmbunătăţiri în puncte-cheie, printre acestea numărându-se opţiunea clară pentru o formă de guvernământ şi clarificarea competenţelor premierului şi preşedintelui, relatează Mediafax.

De asemenea, comisia consideră necesară eficientizarea procedurilor legislative astfel încât să fie redusă la minimum necesitatea ordonanţelor de guvern.

Îmbunătăţirea bazei legale pentru ca CSM să-şi poată îndeplini sarcina de garant al independenţei magistraţilor este o altă propunere a Comisiei.

Comisia îşi exprimă speranţa că, în etapele viitoare ale procesului de revizuire, vor fi sporite eforturile pentru implicarea tuturor părţilor interesate.

“O cooperare constructivă între majoritate şi opoziţie şi o amplă dezbatere publică sunt cerinţe preliminare importante pentru reuşita procesului de revizuire şi pentru legitimitatea viitorului text al Constituţiei”, se arată în răspunsul Comisiei după analiza proiectului de revizuire a legii fundamentale.

 

 

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.13 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO16 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu16 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE16 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA19 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.19 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending