Sondaj: Peste 50% dintre români se confruntă cu probleme financiare şi cu un nivel scăzut de trai

Potrivit unui comunicat remis Calea Europeana, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un studiu recent referitor la percepțiile și atitudinile populației privind moțiunea de cenzură.

Momentul moțiunii de cenzură prin care guvernul Ungureanu a căzut a fost o surpriză pentru politicieni, pentru presă, dar și pentru opinia  publică. Momentul a fost receptat, mai ales de susținătorii opoziției, ca fiind ocazia unei schimbări majore, generatoare de optimism și de schimbare socială. Sociologic, instabilitatea emoțională a opiniei publice este un lucru notoriu, dar amplitudinea unor schimbări de trend de tipul celor discutate aici este caracteristică doar perioadei imediat următoare unor alegeri generale. Este o perioadă caracterizată prin creșterea bruscă a optimismului și prin bonusarea, prin privilegierea celor care sunt percepuți ca învingători. De altfel, o asemenea perioadă mai este numită în sociologia electorală „refondarea opiniei după alegeri” și reprezintă o culme a reașezării simpatiilor politice și a intențiilor de vot. Cabinetul Ponta, încă neînvestit, este beneficiarul unui asemenea moment de grație. Investiția emoțională explozivă vine, de regulă, după o perioadă mai lungă, în care oamenii așteptau schimbări majore, completează IRES.

Potrivit studiului realizat de aceştia, cei mai mulți dintre respondenți sunt optimiști atunci când se gândesc la viitor – 49%, în timp ce 38% sunt rezervați, iar doar 11% se declară pesimiști. Femeile tind să declare că sunt rezervate în proporție ușor mai ridicată decât bărbații, în timp ce aceștia tind să fie pesimiști în măsură uşor mai mare.

Conform spuselor respondenților, cea mai mare problemă cu care se confruntă cei mai mulți dintre ei este cea financiară și a nivelului scăzut de trai (51%). Aceasta este urmată de lipsa locurilor de muncă (14%) și de problemele de sănătate (13%).

Situaţia economică precară este văzută drept cea mai mare problemă cu care se confruntă România în acest moment de către cei mai mulți respondenți – 20%. Lipsa locurilor de muncă este a doua problemă în funcție de numărul mențiunilor – 17%, aceasta fiind urmată de conducerea defectuoasă a țării – 13% și de criza politică – 10%

De moțiunea de cenzură prin care a fost demis Guvernul Ungureanu au auzit 87% dintre respondenți. Dintre cei care au auzit de demiterea acestui guvern, 49% consideră că a fost un lucru bun, în timp ce 30% o văd drept un lucru rău, iar 18% nu știu dacă este un lucru bun sau rău.

Majoritatea celor intervievați consideră că numirea lui Victor Ponta în funcția de premier este un lucru bun – 63%, în timp ce 22% consideră că este un lucru rău.

36% dintre respondenți cred că Victor Ponta, în calitate de premier, va scoate țara din criză, procent semnificativ mai ridicat decât al celor care au declarat același lucru despre Mihai Răzvan Ungureanu la scurt timp după numirea sa (27%).

Prima măsură pe care ar trebui să o ia noul guvern, care întrunește cele mai multe mențiuni, este crearea locurilor de muncă – 22%, aceasta fiind urmată de creșterea salariilor bugetarilor – 12%, de creșterea pensiilor – 10%, precum și de combaterea corupției – 6% și de reducerea taxelor și impozitelor – 5%.

Mai multe informaţii aiciIRES_sondaj_motiune de cenzură mai 2012

 

Volumul eșantionului: 1.209 indivizi, de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic

Eroare maximă tolerată: ± 2,9%

Metoda de culegere a datelor: CATI (Computer Assisted Telephone

Interviewing)

Perioada de culegere a datelor: 2 mai 2012

Foto: preporod.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *