Sondaj: Românii şi bulgarii nu plănuiesc să migreze masiv în Marea Britanie

Great_BritainViitoarea anulare a restricţiilor impuse de Marea Britanie imigranţilor din România şi Bulgaria a avut un impact redus asupra numărului de persoane care plănuiesc să se mute în această ţară sau în Uniunea Europeană (UE), sugerează un sondaj BBC Newsnight, potrivit Mediafax.

În februarie 2013, programul BBC Newsnight a comandat un sondaj-test, cerând companiei Vitosha să chestioneze 1.000 de persoane din Bulgaria. Bulgarii au fost întrebaţi dacă intenţionează să vină în această ţară să muncească. Peste un sfert au răspuns că da.

În opinia unor analişti, acest procent relativ mare nu este suprinzător, având în vedere că Bulgaria se confruntă cu o perioadă dificilă, iar numeroşi bulgari doresc o viaţă mai bună. În unele sondaje, chiar şi 50% dintre bulgari afirmă că ar dori să muncească în străinătate, însă în ultimul deceniu doar 6% au făcut acest lucru.

Ulterior, BBC Newsnight a solicitat Vitosha în Bulgaria şi Gallup Romania să conceapă un chestionar care să distingă între aspiraţie şi planuri concrete. În martie 2013, fiecare dintre agenţii a intervievat prin metoda faţa în faţă peste 1.000 de persoane reprezentative pentru întreaga ţară, în sate şi oraşe, în toate regiunile, atât în România, cât şi în Bulgaria.

Oamenilor le-au fost puse o serie de întrebări despre situaţia lor curentă şi dacă intenţionează să se mute altundeva în UE. Întrebaţi dacă, în ultimii cinci ani, au luat în considerare să se mute să locuiască şi să muncească în alt stat membru UE, 33% dintre cei 1.101 români cuprinşi în studiu au răspuns prin da, iar 67% au răspuns prin nu. Dintre cele 1.014 persoane intervievate în Bulgaria, 37% au răspuns da, iar 63% nu.

Detalii aici.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *