S&P a retrogradat Fondul European de Stabilitate Financiara

Agentia de rating Standard&Poor’s a coborat luni cu o treapta Fondul European de Stabilitate Financiara (FEFS), ca urmare a retrogradarii ratingului a zece tari din zona euro, dar a lasat sa se inteleaga ca ratingul ar putea fi recuperat in viitorul apropiat daca ii vor fi acordate garantiile suplimentare solicitate, informeaza AFP, potrivit EurActiv.ro. Efectele imediate ar putea fi cresterea costului de ajutor pentru Grecia, Portugalia si Irlanda si pune in pericol protectia fragila anti-criza in zona euro, mai scrie publicatia electronica.

“Daca descoperim ca obligatiunile pe termen lung ale Fondul European de Stabilitate Financiara sunt pe deplin sustinute de garantiile statelor membre care beneficiaza de ratingul triplu A, am putea ridica calificativul la AAA”, a precizat S&P.

Cu toate acestea, in ultimele zilei, tot mai multe voci importante din zona euro au acuzat agentia de rating ca si-a ales prost momentul anuntarii retrogradarii ratingurilor sau ca masurile anuntate au fost injuste. Bruxelles-ul a anuntat ca o retrogradare a ratingului Fondul European de Sprijin (EFSF) ar avea consecinte extrem de grave pentru economia europeana si mondiala.

Sursa articol: EurActiv.ro
Sursa foto: drpinna.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *