Spania, adevăratul pericol pentru economia europeană

În timp ce toţi ochii stau aţintiţi către Grecia şi Italia, adevăratul pericol pentru stabilitatea economiei UE este Spania, avertizează analiştii, potrivit Adevarul.ro. Măsurile dure aplicate de Madrid pentru a evita colapsul au „sugrumat“ mediul de afaceri, au dus la creşterea ratei şomajului şi la supraîndatorarea sectorului privat, iar prăbuşirea pieţei imobiliare a şubrezit sistemul bancar.

In Spania există câţiva factori de risc care reprezintă o ameninţare mult mai ridicată pentru economia europeană decât o fac alte state din zona euro, avertizează analiştii. În primul rând, statul se confruntă cu prăbuşirea pieţei imobiliare, un eveniment ale cărui magnitudine şi costuri sunt încă greu de estimat. La mijlocul lunii decembrie, banca centrală a Spaniei a anunţat că 7,4% din totalul de credite din sistemul bancar spaniol sunt neperformante, cea mai ridicată pondere din ultimii 17 ani, care continuă să crească.

Rata şomajului a depăşit 21% (4,9 milioane de spanioli nu au locuri de muncă) în aprilie şi de atunci se menţine la acel nivel. Datoria publică a Spaniei se ridică acum la 69,9% din PIB, asta inseamnand 830 de miliarde de euro.

Mai multe informatii despre situatia Spaniei gasiti aici.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  humourbook.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *