Spania adoptă noi măsuri de austeritate: TVA creşte de la 18% la 21%

Spania va majora TVA de la 18% în prezent la 21% şi va reduce cheltuielile statului, inclusiv prin renunţarea la prime acordate angajaţilor publici, cu un impact cumulat al măsurilor de 65 miliarde de euro în următorii doi ani şi jumătate.

Noile măsuri de austeritate vin după ce liderii europeni au prelungit cu un an, în 2014, termenul până la care Spania trebuie să-şi coboare deficitul bugetar sub limita de 3%. Ţinta de deficit bugetar pentru acest an a fost, de asemenea, extinsă de la 5,3% la 6,3%. Anul următor, deficitul bugetar ar trebui adus la 4,5%, iar în 2014 la 2,8%, potrivit cotidianului The Guardian.

TVA redusă, pentru unele produse şi servicii, va fi modificată de la 8% la 10%, iar taxa pentru bunuri de strictă necesitate va fi menţinută la 4%, a anunţat premierul spaniol, Mariano Rajoy, în parlamentul de la Madrid.

O reformă a administraţiei ar urma să aducă economii de 3,5 miliarde de euro, inclusiv prin reducerea numărului de consilieri locali, renunţarea la o deducere fiscală acordată pentru achiziţia de case şi scăderea ajutoarelor pentru şomaj, potrivit Bloomberg.

Măsurile prevăd o diminuare a numărului de companii publice, precum şi o scădere de 30% a numărului de consilieri locali, a spus Rajoy.

Unele bonusuri ale angajaţilor publici şi înalţilor funcţionari vor fi, de asemnea, diminuate.

Mai multe informaţii AICI.

Foto: expertisefiscale.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *