Spania are nevoie de un împrumut de urgenţă

Statul spaniol are nevoie de un acord internaţional pentru „salvarea şi garantarea solvabilităţii“ în contextul creşterii vertiginoase a costurilor de împrumut, a declarat Maria Dolores de Cospedal, vicepreşedintele Partidului Poporului, gruparea care a câştigat alegerile generale care au avut loc duminică.

„Spania nu poate continua să se finanţeze cu dobânzi de 7%“, a declarat Cospedal după o întâlnire a Comitetului Executiv al partidului. 

„Astfel, un aranjament printr-o strategie operaţional la nivelul zonei euro pentru salvarea şi garantarea datoriei noastre suverane trebuie să vină de la instituţiile europene“, a adăugat aceasta, citată de Bloomberg. 

Mariano Rajoy, liderul Paridului Popular şi noul premier spaniol, a discutat ieri cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Acesta i-a spus că „acele state care îşi îndeplinesc obligaţiile şi responsabilităţile trebuie să fie ajutate de instituţiile europene“.

Investitorii au cerut dobânzi duble pentru a cumpăra obligaţiunile guvernamentale, iar randamentul titlurilor cu scadenţa la trei luni a ajuns la 5,11% faţă de nivelul de 2,29% înregistrat la ultima emisiune de obligaţiuni, care a avut loc la 25 octombrie.

Practic, dobânzile pe care le plăteşte acum Spania sunt mai ridicate decât cele aplicate Greciei, care a fost salvată de urgenţă de FMI şi UE în octombrie 2010.

În timp ce toţi ochii sunt aţintiţi către Grecia, adevăratul pericol pentru stabilitatea economiei UE este Spania, avertizează analiştii. Măsurile dure aplicate de Madrid pentru a evita colapsul au „sugrumat“ mediul de afaceri, au dus la creşterea ratei şomajului şi la supraîndatorarea sectorului privat. În prezent, rata şomajului din Spania depăşeşte 21%, fiind cea mai ridicată din lumea dezvoltată. 

Rata şomajului a depăşit 21% (4,9 milioane de spanioli nu au locuri de muncă) în aprilie şi de atunci se menţine la acel nivel. Comparativ, rata şomajului în Grecia, considerată ţara cu cele mai mari probleme din zona euro, se situează la puţin peste 16%.

Sursa articol: adevarul.ro

Sursa foto: writings.basiliochen.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *