Spania confirma deschiderea pietei muncii pentru romani din 2014

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba , a avut ieri, 21  martie 2013, la Madrid, o rundă de consultări pe tematica afacerilor europene cu omologul său din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Cooperării, Inigo Mendez de Vigo.  Acesta din urma a reiterat  angajamentul de a liberaliza complet piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014, potrivit unui comunicat MAE.

george ciambaDiscuţiile au relevat interesul ambelor părţi pentru aprofundarea cooperării la nivel european şi, în această linie, s-a convenit o coordonare aprofundată între ambele ţări pe subiectele agendei comunitare, astfel încât interesele comune ale celor doua state să fie cât mai eficient valorificate la nivelul UE. Aria comună de subiecte de interes pentru ambele state este extinsă mergând de la politicile comunitare, până la politica de extindere şi de vecinătate şi relaţiile externe ale Uniunii.

În contextul discuţiilor, partea română a exprimat aşteptarea faţă de liberalizarea completă a pieţei muncii spaniole pentru cetăţenii români conform prevederilor Tratatului de Aderare al României la Uniunea Europeana, începând cu 1 ianuarie 2014. Partea spaniolă a reconfirmat angajamentul de a liberaliza complet piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014.

O componentă importantă pe agenda de discuţii a fost alocată relaţiilor bilaterale, oficialii celor două ţări convenind intensificarea acestora prin organizarea unei serii de contacte bilaterale de nivel care vor debuta cu vizita ministrului afacerilor externe spaniol la Bucureşti în perioada 15-16 mai 2013. Partea spaniolă şi-a exprimat dorinţa de a intensifica relaţiile economice cu România, arătând interes pentru o prezenţă mai activă în România.

Sursa: MAE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.