Spania discută cu Germania un program de salvare de 300 miliarde euro

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, se va întâlni marţi cu omologul spaniol Luis de Guindos, pe fondul temerilor că creşterea randamentelor obligaţiunilor Spaniei va obliga acest stat să ceară de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional un program de ajutor de 300 miliarde euro, transmite Mediafax.

Randamentul obligaţiunilor pe termen de 10 ani ale Spaniei a urcat luni la 7,59%, cel mai ridicat nivel de la crearea euro, iar bursa din Madrid a scăzut cu 5%, după noi informaţii negative legate de situaţia financiară a regiunilor spaniole, relatează The Guardian, potrivit sursei citate.

Traderii nu au fost impresionaţi de declaraţia lui Guindos că Spania nu va fi a patra ţară din zona euro care va cere sprijin financiar, după ce Murcia a devenit duminică a doua regiune după Valencia care a anunţat că va cere sprijinul guvernului de la Madrid..

Ministrul spaniol a dezminţit categoric că un bailout (program de salvare n.r.) este iminent, dar presa spaniolă a sugerat că până la şase regiuni ar putea solicita sprijin, următoarea fiind Catalonia.

Ceea ce a început ca un program de salvare a băncilor evoluează rapid către un posibil bailout suveran. Alături de ştirile tot mai proaste din Grecia, se obţine un mix destul de negativ, astfel că se creează condiţiile pentru o rezistenţă minimă a euro”, a declarat Jeremy Stretch, analist în domeniul valutar la CIBC.

Costul salvării Spaniei ar minimaliza programele acordate deja Greciei, Irlandei şi Portugaliei şi ar spori presiunile asupra Italiei, a treia mare economie din uniunea monetară.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  neoellhn.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *