Spania, obligată să cedeze instituţiilor europene controlul asupra băncilor

Spania va fi obligată să cedeze instituţiilor europene cea mai mare parte a controlului asupra băncilor şi va fi nevoită să impună pierderi investitorilor locali, pentru un program de ajutor financiar de până la 100 de miliarde de euro, potrivit Mediafax.

Cerinţele, incluse în proiectul de acord care însoţeşte ajutorul financiar pentru sectorul bancar spaniol, sugerează că investitorii care deţin obligaţiuni fără prioritate la plată sau acţiuni preferenţiale ale băncilor salvate vor înregistra pierderi, informează Wall Street Journal, potrivit sursei citate.

În proporţie semnificativă, aceşti investitori sunt în Spania mici deponenţi, care au cumpărat obligaţiunile prin intermediul sucursalelor bancare.

Condiţiile conturează o primă imagine despre cum ar putea arăta noul cadru de funcţionare pentru băncile din zona euro, odată ce este introdusă o nouă şi puternică autoritate de supraveghere, conform înţelegerii liderilor europeni de la summit-ul din iunie.

Liderii statelor membre au afirmat că o supraveghere mai strictă a sistmului bancar în zona euro ar fi o precondiţie pentru a permite Mecanismului European de Stabilitate (ESM) să recapitalizeze băncile cu probleme direct, nu prin intermediul guvernelor ca până în prezent. Intervenţia directă a ESM în sectorul bancar ar putea eventual ajuta Spania să evite un ajutor financiar pentru întreaga economie.

Pe termen scurt, însă, acordul pentru susţinerea băncilor din Spania indică nivelul de control la care vor fi nevoite să renunţe guvernele în schimbul ajutorului zonei euro. Miniştrii de Finanţe ar trebui să semneze înţelegerea până la 20 iulie.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  exomatiakaivlepo.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *