Cu peste 5,2 milioane de imigranti in tara, politistii spanioli au norme la arestari

 

Organizatia pentru drepturile omului Amnesty International a lansat sâmbata un apel catre Guvernul spaniol pentru a interzice politiei controalele de identitate pe baza criteriilor rasiale, relateaza AFP. În cadrul Zilei mondiale împotriva rasismului, filiala spaniola a organizatiei a cerut anularea “ordinelor sau intructiunilor” care impun politiei cote de arestari de imigranti ilegali.

Dupa ce a legalizat în 2005 prezenta a mai mult de 500.000 de clandestini, printre care numerosi români, Guvernul a început anul trecut sa înaspreasca legislatia în domeniul imigratiei. În Spania, numarul imigrantilor a urcat de la 500.000 în 1996 la 5,2 milioane în prezent, la o populatie totala de 46 de milioane de persoane. Cea mai mare comunitate de straini este cea a sud-americanilor, urmata de est-europeni si africani.

Amnesty îsi exprima regretul fata de folosirea acestei metode, care face din imigranti “infractori din unicul motiv ca sunt ceea ce sunt”.Organizatia apreciaza, pe de alta parte, ca masurile luate în ultimii ani de Guvern pentru a combate discriminarile rasiale au fost insuficiente.

Apelul organizatiei intervine în contextul în care 200 de sindicate si asociatii de imigranti au depus plângere împotriva Ministerului de Interne, acuzându-l ca a sporit mult numarul de operatiuni ale politiei care îi vizeaza pe strainii fara acte.

Luna trecuta, presa spaniola scrisese ca politistii sunt presati de superiori sa aresteze în fiecare saptamâna un numar anume de imigranti ilegali. Guvernul socialist a negat existenta unor asemenea “cote”. 

sursa-newsin

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *