Spania se consideră o economie prea mare pentru a beneficia de un program de salvare

Spania “nu poate face obiectul unui program de salvare” din cauza dimensiunii economiei, potrivit autorităţilor de la Madrid, care admit totuşi că tensiunile extreme cu care se confruntă îi blochează accesul pe pieţele financiare.

Economia Spaniei este a patra ca mărime din zona euro, informează Mediafax, reprezentând 12% din PIB-ul total al regiunii, comparativ cu 6% în cazul Irlandei, Portugaliei şi Greciei luate la un loc.

Planurile de salvare a acestor ţări au constat în 85 miliarde de euro, 78 de miliarde de euro, respectiv 292 miliarde de euro, ceea ce arată că susţinerea Spaniei ar costa mult mai mult.

De când Bankia, a treia mare bancă spaniolă în funcţie de active, a cerut un sprijin financiar de 23,5 miliarde de euro, Spania se află în centrul atenţiei pieţelor financiare, investitorii fiind îngrijoraţi că ţara nu va putea să îşi respecte singură obligaţiile financiare şi va fi nevoită să ceară ajutor extern.

“Nu va fi cazul (unei astfel de cereri n.r.) între altele pentru că Spania nu poate, tehnic, să facă obiectul unei salvări”, a afirmat ministrul pentru Buget, Cristobal Montoro.

Mai multe declaratii ale ministrului aici.

Foto: escuadronescoltareal.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *