Spania și Franța se împrumută mai mult și mai ieftin pe piețele financiare datorită injecțiilor de lichiditate ale BCE

Spania, care a anuntat o scadere a PIB-ului in ultimul trimestru din 2011 cu 0,3%, a împrumutat 4,07 miliarde de euro in obligatiuni cu maturitate de 3 şi respectiv 7 ani, beneficiind de pe urma cererii puternice şi a unor rate ale dobânzii in scadere, anunta AFP, potrivit Hotnews.ro.

Cererea investitorilor a fost de aproape 11,7 miliarde de euro, ceea ce a permis Trezoreriei să se împrumute mai mult decât estimasera initial (intre 3 si 4 miliarde euro). Franta a imprumutat tot joi circa 8,5 miliarde emitand obligatiuni pe doi ani, la randamente in scadere. “Ieftinirea” costului finantarii este o consecinta directa a injectiilor de lichiditate ale Bancii Centrale Europene.

Pentru bondurile cu maturitatea de 3 ani, dobanda a coborat la 2.966% (faţă de 4.984%, la licitatia din 4 august 2011), iar pentru cele pe 7 ani, a scazut la 4.832% (fata de 5.352% fata de licitatia din 16 iunie 2011).

Spania inregistreaza in ultimele saptamani o scadere a costului de finantare, ceea ce i-a permis să împrumute sume mai mari decat prevazuse, iar odata cu licitatia de joi Spania a finalizat mai mult decât era de aşteptat, cu problema de joi, ea a “bifat” mai mult de o treime (34%) din Programul de obligaţiuni pentru 2012.

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto:  moneycenter.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.