Spania, un exemplu de reusita pentru Romania europeana. Interviu cu ambasadorul spaniol

Spania este primul stat membru al Uniunii Europene care preia preşedinţia Consiliului după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Într-un interviu acordat paginii de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene, Excelenţa Sa, Estanislao de Grandes Pascual, Ambasadorul Spaniei la Bucureşti, vorbeşte despre priorităţile acestui mandat.

ambasador_spaniaSpania vine la cârma Uniunii Europene într-un moment cheie, o perioadă de tranziţie în vederea implementării Tratatului de la Lisabona. Motto-ul sub care se desfăşoară acest al patrulea mandat al preşedinţiei spaniole a UE este „inovaţie şi egalitate”. Ne puteţi spune câteva cuvinte despre acest aspect?

Desigur, după cum ştiţi, prioritatea principală a preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene este aceea de a pune bazele unui model sustenabil de dezvoltare, ce va necesita un grad ridicat de inovaţie în tehnologie. Se va crea astfel un nou model de creştere economică ce ne va ajuta să depăşim criza economică actuală, prevenind totodata alte astfel de crize pe viitor. Cel de-al doilea element al motto-ului preşedinţiei presupune o atenţie sporită pentru respectarea egalităţii oamenilor în general, dar va fi vizată cu precădere egalitatea de gen. Vor fi promovate mai hotărât drepturile femeilor şi va fi combătută violenţa domestică, ce reprezintă o adevărată plagă a secolului.

Care dintre priorităţile preşedinţiei spaniole a UE va avea impactul cel mai puternic asupra vieţii cetăţenilor din spaţiul comunitar? Ce schimbări vor fi simţite în bine mai curând?

Cu siguranţă prioritatea numărul unu – promovarea unui model de dezvoltare economică şi crearea de noi locuri de muncă. Consider că principala problemă în acest moment pentru cetăţenii europeni o reprezintă lipsa locurilor de muncă. În Spania, de pildă, aceasta este o reală problemă, rata şomajului îndreptându-se către 18%; este o preocupare majoră şi vom lupta foarte serios pentru a depăşi această situaţie.

Consideraţi că Tratatul de la Lisabona va îmbunătăţi comunicarea dintre cetăţeni şi instituţiile europene?

Eu cred că da, sunt premise temeinice pentru această schimbare. În plus, noua viziune cu privire la atribuţiile şi responsabilităţile Preşedintele permanent al Consiliului European şi ale Inaltulului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate va conferi Europei statutul de actor global de încredere în contextul internaţional. Astfel poziţia Europei se va consolida atât în interior, în faţa propriilor cetăţeni, cât şi în exterior, permiţându-i să adopte o atitudine limpede şi legitimă în abordarea diverselor conflicte sau situaţii internaţionale.

Credeţi că noul tratat va aduce schimbări în bine în ceea ce priveşte politica europeană privind imigraţia?

Cu siguranţă va aduce îmbunătăţiri, Carta drepturilor Fundamentale incluzând dreptul de a avea o slujbă permanentă în condiţii de lucru umane, aceasta fiind una dintre năzuinţele tuturor cetăţenilor din spaţiul comunitar.

Credeţi că cetăţeanul român se simte ca fiind parte a Europei unite?

O sper din toată inima, iar cei care încă nu simt asta, o vor simţi cu siguranţă în viitor. România este o parte importantă a Europei, cu o populaţie de 22 de milioane de suflete şi o forţă de lucru extrem de bine calificată. În ciuda rezervelor pe care unii le au în ceea ce priveşte ţara lor şi Uniunea Europeană, percepţia aceasta se va schimba atunci când se vor resimţi beneficiile statutului de stat membru. Uniunea Europeană este cu adevărat o poveste de succes, iar în cazul Spaniei acest lucru a fost evident: într-o perioadă de doar câţiva ani, Spania a evoluat de la ţara cu una dintre cele mai proaste infrastructuri, la o poziţie de vârf în spaţiul comunitar. Spania este mândră de statutul sau de membru al UE, acesta aducându-i prosperitate şi dezvoltare economică susţinută. Le propun românilor să privească această evoluţie ca pe un exemplu ce merită analizat şi din care se pot desprinde concluzii utile.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *